Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svečano obilježen završetak razminiranja Šibensko-kninske županije

Svečano obilježen završetak razminiranja Šibensko-kninske županije

 

 

Svečano obilježavanje završetka razminiranja Šibensko-kninske županije održano je danas u organizaciji Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH i Šibensko-kninske županije u Adriatic Business Centru (ABC).

Zadnje razminirano područje na području Šibensko-kninske županije područje je grada Šibenika u Raslini zbog čega je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite RH Damir Trut simboličnu „zadnju minu“ uručio šibenskom gradonačelniku Željku Buriću.

„Izražavam duboku zahvalnost svim dionicima u procesu razminiranja u RH, a posebno u Šibensko-kninskoj županiji. Također, izražavam duboku sućut onima koji su stradali u ovom postratnom razdoblju čišćenja 'zagađenja' desetljećima nakon završetka Domovinskog rata u koji smo bili uvučeni“, kazao je gradonačelnik Burić.

Šibensko-kninski župan Marko Jelić dodao je da smo tek danas završili rat u Šibensko-kninskoj županiji, tridesetak godina nakon rata. Ravnatelj Trut je istaknuo kako je već tri puta nazočio svečanosti razminiranja županije te mu je posebno drago kad se predviđenim hodogramom ispuni plan razminiranja.

„Minski problem u Šibensko-kninskoj županiji je riješen. U Šibensko-kninskoj županiji odradili smo zahtjevan posao. Dakle, govorimo o razminiranih 60.8 kvadratnih kilometara sumnjivog područja koje obuhvaća sedam gradova i općina: Drniš, Skradin, Vodice, Ružić, Promina, Šibenik i Kistanje. Pronađeno je i uništeno preko 8.700 komada različitih minskih naprava, na što je utrošeno preko 87 milijuna eura, što svjedoči o ozbiljnosti problema s kojim su se suočavali naši pirotehničari, ali i lokalno stanovništvo te turisti. U Šibensko-kninskoj županiji 20 je osoba stradalo, od čega četiri smrtno“, kazao je Trut dodavši kako će Hrvatska kompletno bez mina biti 2026. godine.

  Objavljeno: 04.12.2023, 13:06h