Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svečano otvoren Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova "Civitas Sacra"

Svečano otvoren Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova "Civitas Sacra"

 

 

Civitas Sacra, odnosno interpretacijski centar katedrale sv. Jakova, danas je službeno otvorio svoja vrata u palači Galbiani. Projekt vrijedan više od 36 milijuna kuna, za koji je šibenska kreativna agencija Kocka iz EU fondova izvukla 31 milijun kuna, završen je nakon 32 mjeseca koliko je trebalo od prijave projekta do realizacije.

 

Na službenom otvorenju nazočio je predsjednik Vlade Andrej Plenković s ministricama Gabrijelom Žalac, Ninom Obuljen Koržinek, šibenski biskup Tomislav Rogić, gradonačelnik Šibenika Željko Burić te šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Na početku ceremonije otvorenja generalni vikar Šibenske biskupije don Marinko Mlakić naglasio je kako je centar uređen s ciljem da predstavi katedralu u svoj njezinoj umjetničkoj i duhovnoj ljepoti. 

 

Gradonačelnik Željko Burić istaknuo je kako je Interpretacijski centar katedrale sv. Jakova "Civitas Sacra" novi sadržaj u ponudi grada Šibenika koji se diči svojom povješću i prirodnim ljepotama. 

 

"Ponosan sam kada vidim ovaj trg i šibenske palače na njemu koje su u kratkom vremenu doživjele velike preinake", rekao je gradonačelnik Željko Burić čestitavši Šibenskoj biskupiji i svima koji su bili uključeni u projekt na izvrsno odrađenom poslu. 

 

Biskup msgr. Tomislav Rogić istaknuo je kako je završen projekt koji je od velikog značaja za naš grad, Biskupiju pa i šire.

 

"Civitas Sacra stoji pred ljudima kao plod ustrajnog rada i zalaganja na dobrobit grada Šibenika.", istaknuo je biskup. 

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je ovom prigodom kako je uz potporu Vlade RH, a posredstvom fondova Europske unije, realiziran niz projekata sakralne baštine. 

 

"Napravili smo iskorak koji se na početku korištenja europskih sredstava činio zahtjevan, ali Šibenik je od danas bogatiji za veliku kulturnu ponudu, učinili ste da vam grad bude bolje brendiran i prepoznat kao važno kulturno središte Hrvatske", poručio je premijer. 

 

Civitas Sacra, posvećen interpretaciji značaja katedrale sv. Jakova, UNESCO-ova spomenika, kroz likovni postav i interpretacijske elemente posjetiteljima želi pokazati kako su Šibenčani svoju katedralu izgradili u velikom zajedništvu, kroz žrtvu i odricanje uvijek stavljajući u prvi plan dobro zajednice u kojoj se živi i koja na taj način postaje ‘živa Crkva’.

U prizemlju centra nalaze se recepcija i suvenirnica, galerijski prostor za povremene izložbe te dvorana za skupove i konferencije. Na međukatu, prvom i drugom katu uređen je likovni postav s restauriranim umjetnima iz riznice Šibenske biskupije, među kojima se izdvajaju djela Jurja Dalmatinca, Nikole Firentinca, Nikole Vladanova, Blaža Jurja Trogiraninma i Jurja Petrovića. Također, posjetitelji će moći vidjeti bogatu riznicu liturgijskog ruha, posuđa, matrikule, misale i evanđelistar iz 11. stoljeća. Prikazan je i ugovor koji je Juraj Dalmatinac potpisao prilikom početka rada na katedrali, kao i zrno koje je oštetilo kupolu katedrale u napadu JNA u rujnu 1991. godine.

 

Na posljednjem katu bit će smješten restorana, a direktno je u samom centru zaposleno 18 ljudi. U ponedjeljak i utorak ulaz će biti besplatan za sve posjetitelje.

  Objavljeno: 13.05.2019, 15:22h