Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svečano zatvaranje 6. festivala klasične glazbe ''Musica appassionata''

Svečano zatvaranje 6. festivala klasične glazbe ''Musica appassionata''

 

 

U subotu, 3. kolovoza na Trgu 4 bunara koncertom Jazz orkestra Hrvatske glazbene mladeži zatvaramo šesto po redu izdanje festivala klasične glazbe ''Musica appassionata''. Prodaja ulaznica na blagajni kazališta od četvrtka, 1. kolovoza od 10 do 12 i od 19 do 21 sat.

 

HGM jazz orkestar Zagreb osnovali su Hrvatska glazbena mladež i saksofonist, pedagog i dirigent Sigi Feigl u ljeto 2002. Projekt je prvenstveno bio pedagoški instrument koji se razvio u profesionalni ansambl koji surađuje s brojnim izvrsnim umjetnicima iz područja jazz, klasične i etno glazbe.

 

Opsežan životopis ansambla obuhvaća suradnju s najistaknutijim imenima međunarodne jazz scene, kao što su Peter Erskine, Dave Liebman, Jim McNeely, Bob Mintzer i Yellowjackets, John Hollenbeck, Pete McGuinness, Don Menza, Bobby Shew, Luis Bonilla, Michael Philipp Mossman, Mark Feldman, Peter Herbolzheimer, Randy Brecker, Barbara Dennerlein, Toshiko Akiyoshi, Donny McCaslin, Renée Manning McIntyre, ali i rad na brojnim crossover projektima s uglednim klasičnim, pop, rock i etno glazbenicima s Balkana i iz istočne Europe, npr. Man Sound (Ukrajina), Yildiz Ibrahimova (Turska), Kokan Dimusevski (Makedonija), Gudački kvartet Rucner i Cubismo (Hrvatska), Kristina Oberžan (Slovenija) te suradnju sa Zagrebačkom filharmonijom. Orkestar posebno njeguje djela hrvatskih jazz skladatelja, kao što su Miljenko Prohaska, Antun Tomislava Šaban i Ante Gelo.

 

 

Zadnjih godina orkestar je objavio četiri nosača zvuka: Beatles – glazba John Lennon / Paul McCartney (u aranžmanima Alana Baylocka i Mikea Crottyja) te HGM svira “Naše pjesme” (u aranžmanima Dona Menzae i Michaela Philippa Mossmana), „Butterfly dance - Ples leptira“, Glazba Krešimira Hercega, i „HGM Plays for Christmas“ (u aranžmanima Dona Menzae)nominiran za Porin-a. Uz redovnu sezonu u Zagrebu u kojoj se svake prve nedjelje u mjesecu održava koncert koji se uživo emitira na prvom programu Hrvatskog radija te ga često snima i Hrvatska televizija, a obuhvaća repertoar od plesne i popularne glazbe do modernog jazza, avangarde i crossover projekata, ansambl je nastupao diljem Hrvatske, u Austriji, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Italiji, Španjolskoj, na Cipru, u Turskoj, Švedskoj, Indoneziji i SAD-u. Uz 18 trenutnih članova, više od 120 mladih glazbenika imalo je priliku raditi i nastupati uz više od 60 istaknutih solista, gostujućih dirigenata, skladatelja i pedagoga koji su tijekom godina surađivali s orkestrom. Unatoč brojnim poteškoćama i velikom poslu, brojni su glazbenici članovi orkestra od samog početka, a osnovni se članovi mnogo godina nisu mijenjali, što samo svjedoči njihovoj predanosti i volji da osobno pridonesu trajnom uspjehu orkestra. Zbog toga je ansambl razvio osobni i prepoznatljivi izričaj te stekao reputaciju jednog od najsrdačnijih stalnih ansambala. HGM jazz orkestar doista je jedinstvena konstelacija za koju su prvenstveno zaslužni dirigent i glazbenici, njihova različita kulturna porijekla, ljubav prema glazbi i posebna vjera u ovaj ansambl te njihov međusoban odnos.

  Objavljeno: 02.08.2013, 09:17h