Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svečanom ceremonijom uz svjetlosni spektakl otvorena revitalizirana tvrđava Barone

Svečanom ceremonijom uz svjetlosni spektakl otvorena revitalizirana tvrđava Barone

 

 

 

Sinoć je nakon 370 godina što su je hrabri Šibenčani podigli u samo dva mjeseca da bi zaštitili svoje postojanje, Tvrđava Barone svečano otvorila svoja vrata! Gastro-kulturni centar i visoka tehnologija kao sastavni sadržaji novouređene tvrđave bili su misao vodilja za svečano otvorenje održano u 18 sati. Uzvanici na tvrđavi, ali i građani iz svih dijelova grada uživali u svjetlosnoj  igri laserskih zraka koje su simbolično povezale sve četiri šibenske tvrđave, dok su ih kroz svečano otvorenje vodili likovi iz dokumentarnog filma snimljenog u sklopu projekta obnove tvrđave Barone, mladi Frane Divnić (Ivan Ožegović,mladi zagrebački akademski glumac) u tradicionalnom izdanju i barun Degenfeld (Šime Bubica, mladi šibenski akademski glumac) u još neviđenom izdanju u Šibeniku- u obliku holograma! Svečanoj atmosferi doprinio je i zagrebački ansambl Acoustic Project sastavljenog od akademskih glazbenika mahom članova Zagrebačke filharmonije, a za nezaboravni okus i miris svečanog otvorenja bio je zadužen jedan od najistaknutijih hrvatskih chefova, Zdravko Tomšić, inače i  konzultant u kreiranju eno-gastro ponude na tvrđavi Barone. Prateći koncept samog gastro-kulturnog centra kao platforme za prezentaciju lokalnih obrtnika, malih i srednjih poduzetnika, na svečanom otvorenju bili su  servirani isključivo zalogaji i čašice lokalnog porijekla.

Šibenski gradonačelnik, dr. Željko Burić, nije krio zadovoljstvo prigodnim poklonom za rođendan grada Šibenika: ''Godinu, u kojoj slavimo 950. obljetnicu prvog pisanog spomena Šibenika, započinjemo na najljepši mogući način; nakon tvrđave sv. Mihovila, obnovili smo i drugi biser na našoj baštinskoj perli - tvrđavu Barone, s koje seže najljepši pogled na grad,  kanal i cijeli šibenski arhipelag. Ponosan sam na sve šibenske snage koje su radile na realizaciji projekta; od Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, preko glavnih projekatnata Ivane Lozić i Marka Paića iz Arhitektonskog studija 25,4mm, nadzornog inženjera Danijela Čogelje,  našeg EU-tima Gradske uprave koji se, i ovaj put, uspješno izborio za europska sredstva, zatim svih izvođača radova, do ustanove „Tvrđava kulture Šibenik“ koja će, siguran sam, i ovu tvrđavu uspješno voditi. Priča obnove naših tvrđava ne staje danas i ovdje; prije nekoliko sati  smo prijavili i obnovu treće, ujedno i najveće šibenske kopnene utvrde – sv. Ivana – i uvjeren sam kako ćemo i taj projekt uspješno privesti kraju i dobiti UNESCOvo priznanje za šibenski fortifikacijski sustav kao dio svjetske kulturne baštine. Šibenik je u 2015.g. ponovno polučio iznimne turističke rezultate, te sam siguran kao će ova nova atrakcija doprinijeti još boljim brojkama i daljnjem turističkom uzletu grada.''

Tvrđava Barone više nije prva linija obrane, već je postala mjesto na kojem nastaju neke nove uspomene, mjesto na kojem se prošlost i budućnost prepleću u trenutku koji je na Tvrđavi Barone uvijek - više od stvarnosti.

''Sjajna večer je iza nas, ovo je nova stranica u poglavlju kojeg smo započeli s otvaranjem Tvrđave sv. Mihovila. Tvrđava Barone ima jedinstveni sadržaj na ovim prostorima i vjerujem da će privlačiti brojne posjetitelje tijekom cijele godine'' izjavila je Gorana Barišić Bačelić, voditeljica Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava, te zaključila: '' Posebno nas veseli sinoćnji odaziv građana, njih preko 1.000 nas je sinoć posjetilo od 21 sat u sklopu održavanja Noći muzeja, što itekako pokazuje da je Šibenčanima itekako stalo do ovakvih projekata koji i podižu razinu kvalitete života u gradu.'' 

Za sve posjetitelje koji žele vidjeti obnovljenu šibensku utvrdu, danas, 30.1. i sutra, 31.1.2016. Tvrđava Barone na danima otvorenih vrata besplatno je otvorena od 9 do 17 sati.

Za prijatelje šibenskih tvrđava, sadašnja i buduće, cijene godišnjih članskih ulaznica ostaju po cijeni od 50 kuna, a s njima će se moći neograničeno ulaziti na obje revitalizirane šibenske tvrđave, Tvrđavu sv. Mihovila i Tvrđavu Barone. Za cijenu od 110 kuna, koliko je cijena obiteljske članske iskaznice, učlaniti se mogu i obitelji sa svom djecom mlađom od 18 godina i uživati u čaroliji obnovljenih šibenskih tvrđava.

 

Projekt ''Barone- otkrivanje bogate prošlosti, put prema uspješnoj budućnosti''  ukupne vrijednosti 1.377.165,38 eura financiran je od strane Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 72,17% vrijednosti fonda.

  Objavljeno: 30.01.2016, 18:27h