Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svetište šibenske knjige

Svetište šibenske knjige

 

 

Večeras, 09. veljače u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića održat će se predavanje pod nazivom „Svetište šibenske knjige“. Predavač je fra Nikola Mate Roščić, a organizatori su Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac i Samostan sv Frane. Početak je u 19 sati.

Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac osnovao je kako bi se kako sam naziv kaže očuvalo šibensku baštinu. Naime, društvo će pokušati primijeniti već postojeći model koji funkcionira u Dubrovniku, gdje već desetljećima postoji Društvo koje upravlja dubrovačkim fortifikacijama. Svaka kuna zarađena na zidinama reinvestira se u očuvanje spomeničke i ostale kulturne baštine. Na ovaj način se ostvaruje golema indirektna korist za Grad kroz zapošljavanje građevinara, konzervatora ...

Potaknuti ovim primjerom i osnovano je i Društvo za očuvanje šibenske baštine, društvo u kojem će svako sudjelovanje biti isključivo volontersko, i koje će po dubrovačkom modelu dati novi sjaj Šibeniku.

Ciljevi i aktivnosti Društva su  upravljanje kulturno-povijesnim spomenicima koji će mu biti povjereni na korištenje.  Upoznavanje građana s kulturno-povijesnim spomenicima šibenskog područja, te isticanje njihove kulturne vrijednosti i značenja za Grad. Tu su i održavanje, zaštita, popravci, konzervacija, restauracija i restitucija spomenika i drugih povijesnih vrijednosti. Pronalaženje, prikupljanje, pohrana i otkup predmeta od povijesnog i etnografskog značenja te kulturno-povijesne baštine. Suradnja sa znanstvenim, stručnim, umjetničkim, kulturnim i prosvjetnim institucijama i udrugama kao i sa tijelima lokalne samouprave. Među ciljevima su i održavanje predavanja radi upoznavanja šire javnosti o šibenskim spomenicima i starinama, kao i organiziranje kulturnih i drugih priredbi i manifestacija.

U nizu predavanja koje je Društvo organiziralo u knjižnici danas je na rasporedu Svetište šibenske knjige. Jer upravo je samostan sv Frane prepoznatljiv po bogatoj knjižnici  koja spada među najvrjednije u Hrvatskoj. U knjižnici su čuvaju brojni kodeksi, inkunabule i pergamenti. Posebno valja istaknuti  Šibensku molitvu koja pripada najstarijim latiničkim zapisima na našem prostoru, a ubraja se u laude - pohvale Gospi, koja datira iz XIV. stoljeća. 

Od osnutka samostana fratri ovog samostana su poučavali govoru, pismu, računu i vjerskim istinama svoje sugrađane. Osnovali su prvu javnu pučku školu 29. siječnja 1798., prvu javnu gimnaziju u Dalmaciji 1806. te šegrtsku školu 1912. godine.

  Objavljeno: 09.02.2012, 00:00h