Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svjetski dan bolesnika

Svjetski dan bolesnika

 

 

Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11.veljače. Ovaj svjetski dan utemeljio je Papa Ivan Pavao II., posebnim pismom datiranim 13.svibnja 1992.godine i naslovljenim na kardinala Fiorenza Angelinija, predstojnika Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika.

 

Cilj Svjetskog dana bolesnika je da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb. Kao datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11.veljače, kada se u katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetiše u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti.

 

U povodu Svjetskog dana bolesnika ministar zdravlja Rajko Ostojić predstavit će informativni letak „Pacijent u središtu bolničkog sustava" koji je namijenjen pacijentima na bolničkom liječenju, a Ministarstvo zdravlja izradilo ga je u suradnji s Koalicijom udruga u zdravstvu i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

 

Dio letka je upitnik o zadovoljstvu pacijenata odjelom na kojem su boravili, koji će moći anonimno popuniti i ostaviti na označenom mjestu prilikom odlaska iz bolnice.

  Objavljeno: 11.02.2013, 09:39h