Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svjetski dan borbe protiv siromaštva

Svjetski dan borbe protiv siromaštva

 

 

Ujedinjeni narodi 1993. godine, današnji su dan, 17. listopada, proglasili Svjetskim danom borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti.

 

Glavni moto je solidarizacija s osobama u potrebi promicanjem akcije za smanjenje siromaštva u svim zemljama svijeta. Siromaštvo, koje se definira kao nedostatak osnovnih uvjeta za život i osnovne ljudske potrebe, poput hrane, pića i doma, globalni je problem današnjice. Osobito u nerazvijenim zemljama Latinske Amerike, Afrike i Azije, gdje je najveći broj ljudi koji žive u krajnjem siromaštvu. Prema Svjetskoj banci, to su oni koji žive s manje od jednog dolara na dan. Ukupno ih je na svijetu više od milijarde, barem tako govore podaci Svjetske banke i Ujedinjenih naroda.

 

Izvješće Svjetske zdravstvene organizacije pokazuje kako čak 11 milijuna djece svake godine umire od bolesti uzrokovane izgladnjivanjem, a Međunarodna organizacija rada tvrdi kako s manje od dva dolara na dan živi gotovo polovica čovječanstva. U Hrvatskoj, prema nekim podacima, ispod statističke granice siromaštva, živi petina građana.

 

 

Glavna skupština Ujedinjenih naroda, službeno ga je proglasila Svjetskim danom borbe protiv siromaštva, 1993. godine.

  Objavljeno: 17.10.2013, 08:06h