Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svjetski dan kazališta

Svjetski dan kazališta

 

 

Svjetski dan kazališta obilježava se već punih 50 godina, a tu je akciju pokrenuo ITI - Međunarodni kazališni institut, međunarodna UNESCO-ova udruga. Na taj dan u kazalištima diljem svijeta čita se međunarodna poruka, dok se u hrvatskim kazalištima tradicionalno prije početka predstave čita hrvatska, a ponekad i obje poruke.

Autor ovogodišnje hrvatske poruke je legendarni Pero Kvrgić, koji, između ostalog veli: "Usprkos katastrofičnim, apokaliptičkim predviđanjima njegove propasti, kazalište kao najstarija i najprolaznija umjetnost obnavlja se sa svakom novom predstavom. Ono je i danas jedinstveni fenomen jer uspostavlja direktni kontakt s publikom bez ikakvog posrednika, jer se njegov susret s publikom događa u istoj dvorani, udišući isti zrak; u isto vrijeme gledatelj doživljava igru glumca susrećući samoga sebe, gledajući njegove likove na sceni, susreće se sa svojim snovima, bolima, patnjama, smiješnom i žalosnom stranom svoje egzistencije. Zbog toga kazalište živi i danas kao jedinstveni i nezamjenjivi fenomen."

John Malkovich u međunarodnoj poruci ističe: "Svoje kratke opaske upućujem svim svojim kolegama i drugovima koji rade u kazalištu. Neka vaš rad bude snažan i originalan. Neka bude dubokouman, dirljiv, kontemplativan i jedinstven. Neka nam pomogne da razmislimo o tome što znači biti čovjek i neka ta misao bude blagoslovljena srcem, iskrenošću, otvorenošću i milosrđem. Neka vam bude dano da prevladate zlu kob, cenzuru, siromaštvo i nihilizam s kojima će se sigurno mnogi od vas morati suočiti.

  Objavljeno: 27.03.2012, 00:00h