Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svjetski dan malarije

Svjetski dan malarije

 

 

Svjetski dan borbe protiv malarije obilježava se svake godine 25. travnja.

Svjetska zdravstvena organizacija pokrenula je aktivnosti uz Svjetski dan malarije 2007. godine na svom 60. zasjedanju. Otprilike polovica svjetske populacije  u opasnosti je od obolijevanja, posebno oni koji žive u siromašnim i nerazvijenim zemljama . Opasnost od zaraze ovisi o području, duljini boravka te o tome boravi li se u gradovima ili selima.

Godišnje se zarazi više od 500 milijuna ljudi, dok od malarije umire više od 1 milijun ljudi, uglavnom djece ispod 5 godina i trudnica. Malarija je vodeći uzrok dječje smrti u svijetu i od nje umire svakih 30 sekundi jedno dijete! Zajedno s tuberkulozom i HIV-om, malarija je prioritetna bolest WHO-a. Oko 90% akutno oboljelih nalazi se u subsaharskoj Africi i Svjetska banka izvještava da malarija stoji afrički kontinent više od 12 milijardi dolara godišnje u troškovima zdravstvene zaštite i smanjenoj radnoj produktivnosti, a upravo toliko iznosi cjelokupna pomoć koju Afrika dobiva svake godine!

Smanjenje broja oboljelih od malarije jedan je od načina ostvarenja Milenijskih ciljeva razvoja država UN-a te uključuje ne samo borbu protiv same bolesti, već i ciljeve vezane uz ostvarenje ženskih i dječjh prava i zdravlja, pristup obrazovanju i smanjenju ekstremnog siromaštva. 

  Objavljeno: 24.04.2012, 09:27h