Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svjetski dan okoliša

Svjetski dan okoliša

 

 

Već 40 godina za redom, svake se godine 5. lipnja obilježava Svjetski dan zaštite okoliša čiji je glavni cilj podizanje svijesti građana o važnosti zaštite okoliša i šire, svijesti zemalja koje svojim djelovanjem negativno utječu na okoliš.

 

U Stockholmu je 1972. godine održana Konferencija Ujedinjenih naroda posvećena okolišu na kojoj je usvojen Program zaštite okoliša Ujedinjenih naroda (UNEP). Ta je konferencija pokrenula brojne promjene koje su se tijekom godina poput lavine širile stanovništvom i podigle svijest na novu, višu razinu. Nažalost, još uvijek su oni koji su shvatili važnost zaštite okoliša u manjini naprema potrošačima koji profit stavljaju ispred boljitka svih nas.

 

Aktivnosti koje se bave zaštitom okoliša kao sadnja stabala, čišćenje gradskih kvartova i recikliranje starih materijala odvijaju se tijekom cijele godine u mnogim zemljama, a vrhunac se obilježava 5. lipnja. Važno je uključiti se u makar i najmanju aktivnost jer akumulacijom malih stvari postići ćemo konačan cilj koji će dovesti do održivog razvoja i planskog iskorištavanja prirodnih resursa.

 

Svake godine za Svjetski dan okoliša bira se nova tema koja će se obraditi na taj dan. Ove godine tema je „zelena ekonomija“. Ovaj pojam odnosi se na industrije i gospodarstva koja svojim djelovanjem pridonose čišćem okolišu i boljoj, održivoj budućnosti za sve.

Do 2050. godine na Zemlji će biti oko 9 milijardi ljudi, a već danas koristimo 1.3 do 1.4 puta više resursa nego što je dostupno. Razvoj zelene ekonomije tiče se svih nas te se svi moramo uključiti u aktivnosti koje će na koncu dovesti do održivog razvoja i proizvodnje u skladu s očuvanjem okoliša.

  Objavljeno: 05.06.2012, 08:19h