Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svjetski dan Parkinsonove bolesti

Svjetski dan Parkinsonove bolesti

 

 

Parkinsonova bolest jedna je od najčešćih neurodegenerativnih bolesti današnjice, od koje u svijetu boluje oko 6.6 milijuna ljudi. Riječ je o kroničnoj bolesti koju karakterizira poremećaj pokreta, nastao zbog propadanja živčanih stanica koje proizvode dopamin (neurotransmiter koji prenosi poruke moždanim putevima i koordinira kretanje). Bolešću je osobito zahvaćeno gutanje, hod i govor. Parkinsonova bolest najčešće zahvaća osobe starije životne dobi, iako je moguća i u mlađoj populaciji – u jednog od 20 bolesnika dijagnosticira se u dobi mlađoj od 40 godina. Točan uzrok ove bolesti i dalje je nepoznat, a pretpostavlja se da je riječ o interakciji genetskih predispozicija i starenja.

 

  Svjetski dan Parkinsonove bolesti obilježava se svake godine 11. travnja, na dan kada je rođen sir James Parkinson, liječnik koji je 1817. godine opisao ovu bolest. Dan se obilježava u svrhu podizanja svijesti o Parkinsonovoj bolesti i njenom učinku na oboljele pojedince i njihove obitelji. Iako je bolest kroničnog i progresivnog karaktera te otežava svakodnevni život, uz pravovremenu dijagnozu i odgovarajuću skrb te multidisciplinarni pristup liječenju, oboljeli mogu živjeti kvalitetno i funkcionalno.

 

  Parkinsonova bolest je neurološka bolest u kojoj je smanjen broj živčanih stanica koje „isporučuju“ neurotransmiter dopamin. Kako se bolest širi i zahvaća sve veće dijelove moždanog tkiva, tako budu zahvaćeni centri određenih moždanih funkacija, što rezultira otežanim motoričkim funkacijama i motoričkim poremećajima. Sve je praćeno smanjivanjem razina dopamina te pojavom ne-motoričkih simptoms, koji se pogoršavaju protokom vremena.

  Motorički simptomi termelje se na tremoru i rigidnosti („smrzavanje“ tj. ne-funkcioniranje mišića), a oboljeli nije u stanju obavljati ni jednostavnije aktivnosti poput prelaženja ceste ili plaćanja novčanicama. Simptomi su nepredvidivi i mogu varirati i u tijeku jedne minute.

  Nažalost, lijekovi za Parkinsonovu bolest mogu biti „okidač“ pojave ne-motoričkih simptoma ili ih čak pogoršati. Od ne-motoričkih simptoma najznačajniji su psihički poremećaji koji mogu uključivati kompulzivno ponašanje kao što je prekomjerno kupovanje, prejedanje, opijanje, kockanje, itd.

  Ipak, adekvatno liječenje uzrokuje znatno poboljšanje, osobito motoričkih funkcija.

  Na kraju je važno zapamtiti da se Parkinsonova bolest može pojaviti kod svakoga, bez obzira na dob, spol, rasu, obrazovanje ili socijalni staus.

 

 

  Objavljeno: 11.04.2014, 08:00h