Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svjetski dan plesa

Svjetski dan plesa

 

 

Svjetski dan plesa slavi se od 1982. godine 29. travnja i širom svijeta čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples. UNESCO-ov Međunarodni odbor za ples Međunarodnog kazališnog instituta za ples ITI pokrenuo je ovu inicijativu, a izabrao je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea za Svjetski dan plesa.

Osnovna ideja tog dana je podsjećanje javnosti na ples kao umjetnički oblik izražavanja te uživanje u njegovoj univerzalnosti koja prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke.

Hrvatska Svjetski dan plesa obilježava od 1999. godine.

Obilježavanju Međunarodnog dan plesa pridružit će se i HNK u Šibeniku. Danas, 29. travnja, bit će premijerno izvedena dječje glazbeno- plesna predstava ansambla Sjene ''Zlo varivo''. Koreografiju potpisuje Zorana Mihelčić, voditeljica ansambla, a režiju i glazbu Sanja Vrančić. Priča govori o dvije male vještice, ispričanoj plesom i pjesmom. Alisu i Gretu, djevojčice koje je u djetinjstvu spojilo prijateljstvo, razdvojila je zavist, ljubomora i ljutnja zbog  različitosti,  koja  na žalost i među djecom  postoji. Djeca je ne znaju odmah prepoznati, još teže prebroditi, ali ova će im priča u tome pomoći.

U predstavi sudjeluje  45 plesača, većinom  djevojčica u dobi od 9 do 14 godina  i tri odrasle plesačice u ulozi vještice Elfabe ( Lucija Žaja) , Alise ( Tea Junaković) i Grete (Mirna Mihelčić).

Umjetnički tim koji je stvarao predstavu, već je niz godina povezan zajedničkim projektima. Uz Zoranu Mihelčić i Sanju Vrančić, tu su Sara Lovrić i Branko Lovrić Caparin, koji su osmislili kostime i scenografiju, Joško Bakula kao oblikovatelj svjetla i, prvi put u suradnji sa Sjenama, Ivana Rupić, koja je svojim maštovitim video uratcima obogatila ovu predstavu.

  Objavljeno: 29.04.2013, 07:41h