Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece

Svjetski dan prevencije zlostavljanja djece

 

 

Iz godine u godinu sve više organizacija i institucija u svijetu, a tako i u Hrvatskoj, različitim se aktivnostima pridružuje obilježavanju 19. studenoga, Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece. Smisao je obilježavanja tog datuma razvijati kulturu prevencije u društvu te graditi ozračje "nulte tolerancije" spram svake vrste nasilja nad djecom.

Tim povodom pravobraniteljica za djecu svake godine poziva da se što veći napori usmjere na djelotvorno sprečavanje zlostavljanja i zanemarivanja djece. Tome se znatno može pridonijeti i putem odgoja za nenasilje i nenasilno rješavanje sukoba na svim razinama obrazovnog sustava, zatim, putem osnaživanja djeteta da zatraži pomoć kad god je u opasnosti ili je izloženo fizičkom, psihičkom ili seksualnom zlostavljanju te putem otvaranja široko dostupnih savjetovališta i centara za podršku i pomoć žrtvama nasilja. U djelovanje na prevenciji nasilja potrebno je što više uključivati i samu djecu i mlade, koji mnogim svojim idejama, prijedlozima i aktivnostima pokazuju da to mogu i znaju.

Obilježavanje Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece pokrenula je UN-ova partnerska organizacija Women's World Summit Foundation - WWSF, kako bi pridonijela jačanju svijesti o štetnosti svakog nasilja nad djecom i potrebi njegova sprečavanja

Želeći proširiti i poduprijeti aktivnosti na području preventivnog djelovanja, WWSF preporučuje da se obilježavanje 19. studenoga proširi i organizira kao međunarodna akcija "19 dana aktivizma za prevenciju nasilja nad djecom i mladima", koja ove godine traje od 1. do 19. studenoga.

  Objavljeno: 19.11.2012, 07:58h