Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu

Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu

 

 

Od 2003. godine Međunarodna organizacija rada (ILO – International Labour Organization) obilježava "Svjetski dan sigurnosti i zaštite zdravlja na radu" s naglaskom na prevenciju bolesti i ozljeda na radu, temeljen na tripartitnoj osnovi i socijalnom dijalogu.

Svjetski sindikalni pokret 28. travanj također obilježava komemoracijom za sve žrtve profesionalnih bolesti i ozljeda na radu.

 

I u Hrvatskoj se obilježavanjem ovog dana nastoji utjecati na podizanje razine svijesti o potrebi provedbe zaštite na radu, te se povodom ovog dana provode različita događanja i akcije.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) započeo je obavljanje poslova obveznog zdravstvenog osiguranja za slučaj ozljeda na radu i profesionalnih bolesti te specifičnu zdravstvenu zaštitu radnika, koju je do tada obavljao Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu.

 

Glavni cilj je povećanje kvalitete zdravstvene zaštite njegovih osiguranih osoba, pa i u pogledu ovog oblika zdravstvene zaštite poduzima niz mjera u cilju veće zaštite i sigurnosti na radu, sprječavanju nastanka ozljeda, bolesti i invalidnosti radnika. Sprečavanje i smanjenje štetnih posljedica rada u našem društvu zadatak je niza subjekata: poslodavca, službe zaštite na radu, inspekcije rada, medicine rada, naravno i radnika, ali i Vlade Republike Hrvatske, obrazovnih ustanova i strukovnih udruženja. 

  Objavljeno: 27.04.2012, 08:11h