Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svjetski dan srca

Svjetski dan srca

 

 

Svjetski dan srca 2012. u Hrvatskoj obilježava se na poziv Svjetske kardiološke federacije, a u organizaciji Zaklade „Hrvatska kuća srca", Hrvatskog kardiološkog društva, Kardioloških medicinskih sestara i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pod motom "Jedan svijet jedan dom jedno srce" ,Svjetski dan srca bit će obilježen u 25 gradova naše domovine u suradnji sa županijskim zavodima za javno zdravstvo i udrugama bolesnika.

Ovom prilikom pozivamo sve pojedince , a posebno žene i mlade kojima je ovo obilježavanje posvećeno , da poduzmu osnovne korake kako bi unaprijedili zdravlje svoga srca.

Zašto?

Mit je da od srčanožilnih bolesti umiru samo muškarci i osobe starije životne dobi. Podjednako obolijevaju i umiru žene, no rizik je kod žena ozbiljno potcijenjen. Zapravo se radi o ubojici broj jedan kod žena koji uzrokuje jednu od tri smrti žena. Stoga je od ključne važnosti da žene spoznaju svoj rizik i poduzmu korake radi zaštite svog zdravlja i zdravlja svoje obitelji.

U prošloj godini u Hrvatskoj su od posljedica srčanožilnih bolesti umrle 24. 841 osobe, a od toga 14. 319 žena. Brojka koja dokazuje gore navedeno i poziva nas oprez.

Djeca su također izložena velikom riziku od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Rizik se povećava s godinama izloženosti čimbenicima rizika: nezdravoj prehrani, nedostatku tjelovježbe, pušenju.

Djeca i dvostruko trpe. Osim što su i sama izložena čimbenicima rizika za razvoj srčanožilnih bolesti mogu biti suočena i s emocionalnim posljedicama kada se razbole članovi njihovih obitelji.

Suvremeno društvo djecu izlaže čimbenicima rizika i doslovno ih tjera u sjedilački način života u kojem su izložena aktivnostima poput računalnih igara, lošoj prehrani koja obiluje koncentriranim ugljikohidratima i zasićenim masnoćama te duhanskom dimu.

Zdravlje nije samo odgovornost pojedinca već zajednice, društva u cjelini. Stoga i ovom prilikom pozivamo društvo, političke elite, predstavnike školstva, zdravstva, kulture, gospodarstva i medija da pomognu djeci i osiguraju im bolje uvjete za život u kojem će rizici za razvoj srčanožilnih bolesti biti svedeni na najmanju moguću mjeru, a sve kako bi ovaj žalostan broj 24. 841 svake godine bio sve manji.

  Objavljeno: 28.09.2012, 07:58h