Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svjetski dan zdravlja

Svjetski dan zdravlja

 

 

U 2012. godini Svjetski dan zdravlja – 7. travnja obilježava se pod nazivom "Starenje i zdravlje", čime se želi ukazati na važnost aktivnog zdravog starenja i uključivanje osoba starije dobi u sve razine društvenog života.

Jedna od najvećih socijalnih transformacija globalnog društva je starenje stanovništva jer se očekivano trajanje života znatno produžilo (od 1980. godine do danas udvostručio se broj osoba u dobi od 60 i više godina). Srednja dob globalne populacije stalno se povećava pa se pretpostavlja kako će se broj osoba od 60 i više godina povećati sa sadašnjih 11 na 22 posto te će do 2050. godine u cijelom svijetu živjeti ukupno dvije milijarde starijih osoba.

Godina 2012. proglašena je Europskom godinom aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti, čime se posebno želi ukazati na iskustvo i znanje koje osobe starije dobi mogu ponuditi daljnjim sudjelovanjem u društvenim aktivnostima za nastavak produktivnog života. Prema procjenama u Europi će se broj ljudi od 65 i više godina povećati s 14 posto u 2010. godini na 25 posto u 2050. godini. Stanovništvo Hrvatske također progresivno stari pa po svojoj demografskoj strukturi ima obilježje zapadnih država Europe, jer je svaka šesta osoba starija od 65 godina. U svim županijama Hrvatske udio starijih osoba je veći od deset posto.

Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca priključila se obilježavanju 2012. - Europske godine aktivnog starenja i međugeneracijske solidarnosti pružajući podršku nacionalnim društvima Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u ostvarenju različitih programa za osobe starije životne dobi. Hrvatski Crveni križ također provodi programe skrbi za starije osobe kao što su primjerice dostava toplih obroka, dnevni boravak i klubovi za starije osobe, pomoć i njega u kući i slično. mr. Vijorka Roseg, dr. med.

  Objavljeno: 06.04.2012, 00:00h