Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svjetski dan žena na selu

Svjetski dan žena na selu

 

 

Svjetski dan žena na selu obilježava se 15. listopada.

 

Sama ideja pokrenuta je na konferenciji UN posvećenoj ženama održanoj u Pekingu 1995. godine. Tako je dogovoreno da se 15. 10. posveti svim seoskim ženama u svijetu kao i njihovim problemima.

 

Žene u ruralnim područjima pridonose blagostanju svojih obitelji i razvoju gospodarstva na selima. Cilj obilježavanja ovog dana je dugoročno osnažiti poziciju žena iz ruralnih područja, te ih informirati i ohrabriti da aktivnije učestvuju u društvu i u većoj mjeri preuzmu ulogu vodstva u svojim zajednicama kroz različite aktivnosti. Ostali ciljevi odnose se na promociju osobitosti seoskih žena, podizanje razine osviještenosti vlada i javnosti o njihovoj važnoj, premda još nedovoljno priznatoj ulozi u društvu i sl.

 

Hrvatice na selu rade 16 sati dnevno, a tri od četiri su žrtve obiteljskog nasilja

 

Međunarodni dan žena sa sela obilježava se kako bi se istaknula njihova važna, ali još uvijek nepriznata uloga u doprinosu gospodarstvu i razvoju društvene zajednice. Obilježavanjem tog dana imamo priliku pokazati da se naša seoska žena danas suočava s teškom ekonomskom situacijom, povećanim troškovima života i stoga je prisiljena raditi prekovremeno, biti potplaćena ili nezaposlena, suočena sa diskriminacijom na radnom mjestu i u obitelji.

Ciljevi su:

* Istaknuti osobitost seoskih žena.

* Podići razinu osviještenosti vlada i javnosti o njihovoj važnoj, premda još uvijek nedovoljno priznatoj ulozi.

 

* Promovirati aktivnosti u cilju podrške. Inicijative i načini proslave slobodan su izbor organizacija i lokalnih zajednica u skladu s njihovom tradicijom i okolnostima.

  Objavljeno: 15.10.2013, 08:16h