Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Svjetski tjedan dojenja

Svjetski tjedan dojenja

 

 

WABA (World Alliance for Breastfeeding Action - Svjetski savez akcije za dojenje)  osnovan je  1991. godine kad je skupina zdravstvenih profesionalaca udružila  svoje snage sa svjetskim vođama zbog hvalevrijednog cilja – podrške, promicanja i zaštite dojenja u svijetu kako bi provodila ciljeve Innocenti deklaracije o zaštiti, promicanja i  potpori dojenja. Prvobitna zamisao bila je dan posvećen dojenju koji bi bio upisan u kalendare međunarodnih događanja, no prerasla je u tjedan - Svjetski tjedan dojenja (World Breastfeeding Week-  WBW) koji se obilježava od 1. - 7. kolovoza. Prvi puta je proslavljen 1992. godine, a danas se obilježava u više od 170 zemalja. Podržavaju ga  UNICEF, SZO (Svjetska zdravstvena organizacija -  World Health Organization- WHO) , FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda - Food and Agriculture Organization of the United Nations ) i IPA (International Pediatric Association ).

U zbilji, najveći broj razgovora vodi se u zdravstvenim ustanovama. Stoga se posebno naglašava uloga pedijatara u promicanju dojenja. Majkama je potrebna veća podrška i pomoć u nastavku dojenja nakon što s djetetom izađu iz rodilišta.

Uloga komunikacije u podršci majkama u dojenju iznimno je velika, no ne treba je ograničiti samo na standardne metode. Cilj je ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog tjedna dojenja ohrabriti na korištenje novih tehnologija kako bi informacije o dojenju dosegle što veći broj ljudi.  Također se želi proširiti promociju dojenja na skupine ljudi koje su tradicionalno  manje zainteresirane za dojenje, kao što su mladi i muškarci te umrežavanjem stvoriti i povećati komunikacijske kanale među različitim sektorima kako bi se moglo doći do informacija o dojenju, ali i unaprijediti put do informacije kao i povratnih informacija.

Uopće nije upitno da  dojenje pruža potpun prehrambeni i preventivni zdravstveni paket za bebe i malu djecu te da predstavlja jednu od najodrživijih praksa na svijetu. Zna se također da je dojenje bitno za žene jer pomaže pri gubitku težine po porodu, zaštiti od raka dojke i drugih bolesti, kao i odgodi povratka menstruacije i ovulacije. Pa ipak, u mnogim dijelovima svijeta borimo se s niskim postocima isključiva neprekinuta dojenja. Zašto postoji takav jaz između onoga što znamo i onog što se zaista  zbiva?

Kampanje poput Svjetskog tjedna dojenja te zdravstvene politike mnogih država informiraju majke da je dojenje moguće. Toliki su nam načini komunikacije nadohvat ruke, sad je pravo vrijeme da dijelimo informacije!

  Objavljeno: 02.08.2013, 10:07h