Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Talijanska okupacijska vojska u Šibeniku opkolila sjedište Narodnog vijeća i silom istjerala vijećnike

Talijanska okupacijska vojska u Šibeniku opkolila sjedište Narodnog vijeća i silom istjerala vijećnike

 

 

Na današnji dan, 20. studenoga 1918. godine oko 400 karabinjera i mornara talijanske okupacijske vojske opkolilo je sjedište Narodnog vijeća (u zgradi hotela Krka) i silom ih istjeralo. Preselili su u prostorije “Sokola”, ali i odatle su 30. studenoga protjerani, a arhiva zaplijenjena.

 

Naime, sve je počelo 6. studenoga 1918. kada su poslijepodne u šibensku luku uplovile dvije talijanske topljarke i dva motorna čamca, čime je zapravo započela prva talijanska okupacija grada, iako je prema srdačnom dočeku izgledalo da dolaze prijatelji.

Sutra dan, dr. Ivo Krstitelj je predao talijanskom komandantu, u ime Odbora Narodnog vijeća Šibenika, prosvjed protiv iskrcavanja talijanske vojske. Potom je hitno sazvana sjednica Općinskog odbora na kojoj je prihvaćen zaključak kojim Šibenik priznaje za vlast jedino Narodno vijeće u Zagrebu i Zemaljsku vladu Dalmacije u Splitu i pridružuje se prosvjedu protiv talijanske okupacije Šibenika.

Već 14. studenoga 1918. u Šibenik stiže novi komandant talijanske okupacijske vojske kontraadmiral Enrico Millo, koji je Odboru Narodnog vijeća Šibenika priznao potpunu administrativnu vlast. Ali, zakratko. Jer 20. studenoga 1918. oko 400 karabinjera i mornara talijanske okupacijske vojske je opkolilo  sjedište Narodnog vijeća (u zgradi hotela Krka) i silom ih istjeralo. Preselili su u prostorije “Sokola”, ali i odatle su 30. studenoga protjerani a arhiva zaplijenjena.

 

 

12. studenoga 1920. godine u  Rapalu je potpisan ugovor između Države SHS i Italije prema kojem Talijani moraju napustiti Šibenik.

  Objavljeno: 20.11.2013, 08:31h