Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Terraneo za vidljivost i prihvaćanje 'različitih'!

Terraneo za vidljivost i prihvaćanje 'različitih'!

 

 

Pored snažnog djelovanja u smjeru revitalizacije grada Šibenika, ukazivanjem na važnost decentralizacije, te promicanjem svijesti o potrebi zaštite i čišćenja okoliša, festival Terraneo u svojem drugom izdanju pokrenuo je i program kojim nastoji ukazati na važnost i obavezu društvene odgovornosti.

Pokrenuta je suradnja s pet različitih udruga iz Šibenika koje redom za cilj imaju uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama u društvenu sredinu: Centar za rehabilitaciju 'Roman obitelj', udruga Kamenčići (udruga za pomoć osobama sa mentalnom retardacijom šibensko-kninske županije),  Udruga za promicanje inkluzije (podružnica Šibenik), udruga 'Izvor ljubavi' (pomoć  djeci  s  teškoćama  u  učenju  šibensko-kninske županije) te Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac. Program društvene odgovornosti realiziran je sa spomenutim udrugama i njihovim korisnicima kroz nekoliko aktivnosti: zapošljavanjem korisnika u sklopu festivalskih radnih pozicija, prodajnim štandovima za prodaju suvenira koje izrađuju korisnici udruga, te kroz likovni projekt 'Nacrtaj Terraneo'.

Zapošljavanjem korisnika spomenutih udruga nastoji se ukazati na potrebu prihvaćanja osoba s teškoćama i njihove integracije u svakodnevni život. 'Ovim aktivnostima želimo osobama kojima je život otežan i koji nerijetko trpe neprihvaćanje i odbacivanje od društva omogućiti bar privremeno zaposlenje što može imati dugoročne pozitivne posljedice. Naime, time samim korisnicima nudimo jedno sasvim novo iskustvo i osjećaj korisnosti i funkcioniranja u ovako velikom radnom timu. No ujedno senzibiliziramo širu javnost o njihovim potrebama i mogućnostima doprinosa unutar društvene zajednice. Naša nastojanja će polučiti rezultat kratkoročno ukoliko korisnici budu zadovoljni odrađenim i barem nakratko dobiju šansu javno pokazati svoje vrijednosti, a dugoročno ako će netko u Hrvatskoj slijediti naš primjer i nastaviti ovu praksu', kaže Sunčica Špoljarević, voditeljica programa društvene odgovornosti Terranea.

Radne pozicije i radno vrijeme u sklopu festivala Terraneo birane su nakon savjetovanja s voditeljima navedenih udruga i ustanova i u skladu s mogućnostima njihovih korisnika. U svrhu njihove zaštite, i uz dogovor s voditeljima udruga, predviđeno je da svaki korisnik tijekom radnog vremena ima profesionalnog pratitelja iz udruge kojoj pripada, te jednog festivalskog zaposlenika. Dio korisnika bit će zaposleno u periodu pripreme i raspremanja festivalske infrastrukture, dok će dio biti zaposleno za vrijeme trajanja festivala, ovisno o potrebama festivala i mogućnostima korisnika. Cilj je zaposliti po dvije osobe iz navedenih udruga te po dvije osobe s invaliditetom, liječenih ovisnika i trenutno nezaposlenih.

Pored spomenutog, program društvene odgovornosti uključuje mogućnost korištenja prodajnog štanda bez naplate naknade, a s ciljem prodaje suvenira koje izrađuju korisnici navedenih udruga i ustanova. Time se želi omogućiti direktno predstavljanje njihovih radova festivalskim posjetiteljima.

  Objavljeno: 01.06.2012, 12:07h