Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Težački dom u suradnji s Muzejom grada Šibenika organizirao igraonicu Baštionicu

Težački dom u suradnji s Muzejom grada Šibenika organizirao igraonicu Baštionicu

 

 

U suradnji s Muzejom grada Šibenika u prostoru nekadašnjeg dućana Industrije narodnog veziva, obrta obitelji Matavulj u Šibeniku (1844.-1943.) djeluje Baštionica. Riječ je o igraonici za djecu, koju organizira Udruga Težački dom s ciljem upoznavanja naših najmlađih s vlastitim kulturnim naslijeđem.  Težački dom inače skrbi za kulturne resurse lokalnih zajednica.

 

Sličan projekt igraonice Baštionice, Muzej grada Šibenika bio je organiziran i 2002. godine, kada se tamo  igralo oko tisuću djece šibenskog kraja. Baštionica je tada nagrađena godišnjom nagradom Hrvatskog etnološkog društva.

 

Od 24. rujna ove godine do sada je Baštionicu u prostoru nekadašnjeg dućana Industrije narodnog veziva  posjetilo deset trećih, četvrtih i šestih razreda osnovnih škola "Petar Krešimir IV.", "Juraj Dalmatinac" i "Faust Vrančić". U Baštionici je didaktička igra o šibenskoj povijesti koju su uz izložbu "Od robe do odore" 2002. u muzejskoj igraonici naslikali šibenski slikari. Također, u istom prostoru se po potrebi uz pomoć didaktičkog kompleta šibenske kape održi predavanje o njenoj povijesti, jer je u svojem modernom obliku (narančaste boje i ravnog vrha) nastala upravo u ovoj Industriji narodnog veziva, u kući Matavulj.

Posjeti se najavljuju u Muzeju grada Šibenika, i ne naplaćuju se. Obilaske vodi udruga Težački dom. Prostor se koristi ljubaznošću Marka Matavulja.

  Objavljeno: 15.10.2012, 07:51h