Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Tjedan Europe

Tjedan Europe

 

 

Europski tjedan je manifestacija  kojom se obilježava 5. svibnja 1949. godine, dan osnivanja Vijeća Europe i 9. svibnja 1950., dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije koji se u Europskoj uniji obilježava kao Dan Europe. Tijekom govora u Parizu 1950. Robert Schuman, tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, iznio je svoju ideju o novom obliku političke suradnje u Europi kojom bi rat među Europskim državama postao nezamisliv. Schumanovom deklaracijom predlaže se stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik čije bi članice udružile proizvodnju ugljena i čelika. Schumanov prijedlog smatra se začetkom današnje Europske unije.

Povodom proslave Dana Europe europske institucije u Strasbourgu  otvaraju svoja vrata za javnost 2. svibnja te 9. svibnja u Bruxellesu i Luxembourgu. Lokalni uredi EU-a u Europi i diljem svijeta organiziraju niz aktivnosti i događanja za sve dobne skupine.

Informacijski centar Europe Direct Šibenik, Grad Šibenik i Klub Šibenčana u Zagrebu u sklopu proslave Tjedna Europe priredili mnoštvo zanimljivih događanja pod naslovom "Važno je zvati se Europa" . Tjedan Europe u Šibeniku otvoren je foto natječajem koji je trajao od 17. do 28. travnja, nakon čega će 15 najboljih fotografija biti izloženo na izložbi fotografija u Informacijskom centru Europe Direct Šibenik na adresi Ulica Kralja Zvonimira 7A, HR-22000 Šibenik 5. svibnja u 18h. Nakon otvaranja izložbe kreće glasovanje za najbolju fotografiju putem Facebook stranice organizatora www.facebook.com/europedirectsibenik . Glasovanje će biti otvoreno od 6. svibnja do 1. lipnja, a ujedno će i toliko trajati izložba.

U sklopu tjedna Europe u klubu Azimut će se upriličiti i EUROPSKI kviz na kojem će najbolji poznavatelji Europske unije biti nagrađeni prigodnim poklonima. Više informacija o EUROPSKOM kvizu nalazi se ovdje: https://www.facebook.com/events/1425649494410024/ .

Naposljetku važno je napomenuti da će djelatnici Informacijskog centra Europe Direct Šibenik i Grada Šibenika te članovi udruge Mladi u EU 8. svibnja 2015. godine u 9h družiti s građanima na štandu kraj Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku te će građanima dijeliti informativne materijale o Europskoj uniji. 

  Objavljeno: 04.05.2015, 10:31h