Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Tommaseo i Šibenik – predavanje mladog profesora Boška Knežića

Tommaseo i Šibenik – predavanje mladog profesora Boška Knežića

 

 

 

Mladi šibenski profesor na Filozofskom fakultetu u Zadru Boško Knežić održat će danas u 18.30 sati u foajeu HNK u Šibeniku predavanje „Tommaseo i Šibenik'', u okviru znanstveno – umjetničkog  projekta udruge „Šibenik- metropola mladih“. Riječ je o projektu koji daje podršku mladim ljudima na početku njihove profesionalne karijere, kako bi imali priliku prezentirati javnosti svoj rad i djelovanje.

Današnji predavač Boško Knežić je magistar talijanske filologije, a to je zvanje stekao upravo radom „Sirotica bez povijesti- slika Dalmacije u djelima Niccolo Tommaseo“. Također je i magistar edukacije ruskog jezika i književnosti. Trenutno je na poslijediplomskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje priprema rad „Niccolo Tommaseo u dalmatinskoj periodici na talijanskom jeziku od 1900. do 1915. godine“.

Kao student boravio je na više stipendija, među kojima je i jednomjesečna stipendija na Università per stranieri di Perugia i na Università degli studi di Bari „Aldo Moro“. Od 2010. radi kao asistent na Odjelu za talijanistiku, gdje izvodi nastavu iz kolegija Talijanska kultura i civilizacija i Talijanski kao svjetski jezik.

Niccolò Tommaseo (Šibenik 1802. - Firenca 1874.) bio je talijanski i hrvatski jezikoslovac, novinar i esejist, urednik Rječnika talijanskog jezika i rječnika sinonima, te autor brojnih drugih djela na talijanskom i hrvatskom jeziku. Boško Knežić će na predavanju, kroz brojne anegdote, govoriti o njegovom radu i odnosu prema Šibeniku.

  Objavljeno: 12.04.2013, 12:55h