Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Tradicionalni božićni koncert Pavla Mašića i Nere Gojanović

Tradicionalni božićni koncert Pavla Mašića i Nere Gojanović

 

 

 

Već deset godina  za redom Turistička zajednica grada Šibenika, 27. prosinca organizira prigodni božićni koncert mezzosopranistice Nere Gojanović orguljaša Pavla Mašića.

Ovo dvoje šibenskih umjetnika svojim su djelovanjem u rodnom gradu, ali i diljem zemlje i inozemstva ostvarili izuzetne umjetničke dosege te su se vrlo rado odazvali pozivu gradske turističke zajednice da svojim sugrađanima poklone prigodan blagdanski koncert te im svojim izvedbama približe čaroliju glazbe.

U nadasve inspirativnom prostoru katedrale sv. Jakova večeras ćemo s početkom u 19 sati uživati u izvedbama iz opusa J. S. Bacha, G. F. Händela, J. Caccinia, A. Adama, J. Morandia, te u prekrasnim tradicionalnim božićnim pjesmama i napjevima. Koncert je organiziran uz pokroviteljstvo Šibenske biskupije.

Nera Gojanović,  rođena 1979. godine u Šibeniku gdje završava osnovno i srednje obrazovanje. Muzičku akademiju upisuje u Zagrebu 1997. godine u klasi prof. Snježane Bujanović-Stanislav. Kao predstavnica Hrvatske putovala je na Tajvan i Filipine gdje je sudjelovala u radu Svjetskog zbora. Održala je niz koncerata od kojih neke pod okriljem organizacija “Šibenik metropola mladih”, “Hrvatska glazbena scena mladih”, “Hrvatska glazbena mladež” itd. Sudjelovala je u radu Orguljaške škole u Šibeniku pod vodstvom prof. Marija Penzara. Godine 2001. osvojila je nagradu kao najbolja studentica Šibensko-kninske županije na području umjetnosti. Diplomirala je 2003. godine  te iste godine upisuje magisterij na akademiji u Zagrebu u klasi  primadone Nelli Manuilenko. U svom dosadašnjem umjetničkom radu održala je značajne koncerte kao što je ostvarila i  značajne uloge unutar hrvatskih opernih produkcija.Održala je samostalni koncert u MD Vatroslav Lisinski u sklopu tribine “Darko Lukić”  2005. godine. Stručno se usavršavala  kod uvaženih umjetnika; Vlatka Oršanić, Anne-Marie Zeller, Tiziana Šojot, Lidija Horvat-Dunjko, Gerhard Zeller te  kod ugledne europske pedagoginje Eve Blahove u Bratislavi.

Angažmani:

HNK Zagreb

"Sestra Angelica", G. Puccini,  " Gianni Schicchi",  G. Puccini, “La Traviata", G. Verdi

 

HNK Ivan pl. Zajc

 " Gianni Schicchi",  G. Puccini, B. Britten: The Turn of the Screw“

 

HNK Split

 “Carmen", G. Bizet,  "La Traviata", G. Verdi,  “Lucia di Lammermoor”, G. Donizetti

 “Luisa Miller”, G. Verdi,   „ Šišmiš“ , R. Strauss

 

Splitsko ljeto

“ Norma”, V. Bellini

 

HNK Šibenik

 “The Medium” G. C. Menotti

 

Pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja nastupila je sa Zadarskim komornim orkestrom, a pod dirigentskom palicom Julija Marića nastupila je sa Mostarskim simfonijskim orkestrom.S Hrvatskim baroknim ansamblom i Zagrebačkim kvartetom  izvela je  “Stabat Mater”, G. B. Pergolesija. Umjetničke angažmane ostvarila je u sklopu Dana kršćanske kulture, Pasionske baštine i Glazbenih večeri u sv. Donatu. Članica je “ Hrvatskog društva glazbenih umjetnika”, a od 2004. do 2008. godine djelovala je kao samostalna umjetnica. Pisala je glazbene osvrte za Glazbeni vjesnik i Hrvatsko slovo te putopise i glazbene osvrte za  lokalni tjednik. Sudjelovala je u brojnim projektima HRT-a.   Od siječnja 2007. do siječnja 2008. godine bavi se organizacijom kulturnih događanja za Grad  Šibenik. Od veljače 2008. godine angažirana je  kao umjetnička suradnica za glazbenu i glazbeno-scensku djelatnost u Šibenskom kazalištu te kao selektorica glazbenog dijela programa Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. Članica je povjerenstva Sajma u srednjevjekovnom Šibeniku te umjetnička voditeljica i producentica  Festivala klasične glazbe “Musica appassionata”. Svojim dolaskom u Šibenik pokrenula je koncertnu sezonu u Šibenskom  kazalištu, koncertnu pretplatu, Ciklus predstavljanja šibenskih glazbenika, Međunarodni Vocal masterclass posvećen Majdi Radić te Festival klasične glazbe “Musica appassionata” posvećen Nevenu Belamariću. Organizirala je i producirala brojne koncerte, glazbeno- scenska djela te naposljetku i operu G. C. Menottija „The Medium“ u produkciji HNK u Šibeniku nakon gotovo cijelog stoljeća operne apstinencije. Od rujna 2011. obnaša funkciju ravnateljice Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku.

 

PavaoMašić, hrvatski čembalist i orguljaš  (Šibenik, 1980.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu više studija: čembalo u razredu Višnje Mažuran, orgulje u razredu Marija Penzara, te studij glazbeno-teoretskih disciplina. S najvišim ocjenama završio je potom poslijediplomski solistički studij orgulja u razredu Kei Koito na Visokoj školi za glazbu u Lausanni, kao i poslijediplomski studij čembala i srodnih instrumenata s tipkama u razredu dr. Roberta Hilla i Michaela Behringera (basso continuo) pri Visokoj školi za glazbu u Freiburgu im Br. Bob van Asperen, Ton Koopman, Laurence Cummings, Anđelko Klobučar, Daniel Roth, Luigi Ferdinando Tagliavini, Christoph Bossert te Katherine Bine Bryndorf tek su neki od renomiranih umjetnika pod čijim se vodstvom usavršavao u okviru mnogobrojnih međunarodnih majstorskih tečajeva posvećenih glazbi za čembalo i orgulje.
Mnogobrojne, redom prve inozemne i domaće nagrade svrstavaju ga među najafirmiranije glazbenike svoje generacije - nositelj je prvih nagrada s međunarodnih natjecanja Grand Prix Bach de Lausanne (Švicarska, 2006.) i Andrea Antico da Montona (Hrvatska, 2006.), Rektorove nagrade za akademsku godinu 2004/2005, te Nagrade Ivo Vuljević za najuspješnijeg mladog glazbenika u 2006.g. prema izboru Hrvatske glazbene mladeži. Godine 2009. bio je laureat na međunarodnom natjecanju 1. Concurso internacional CAI – Jóvenes Intérpretes de Organo održanom u Zaragozi (Španjolska), dok su osobito uspješnu 2010. godinu ovjenčale sve tri nagrade koje istaknutim umjetnicima dodjeljuju Varaždinske barokne večeri. Iako tek debitant na tom renomiranom hrvatskom festivalu, u okviru jubilarnih 40. Varaždinskih baroknih večeri primio je Pavao Mašić Nagradu Ivan Lukačić za koncert na čembalu s ansamblom Symblema, Nagradu Jurica Murai za solistički orguljaški recital kao najbolju interpretaciju na 40. VBV, te Vjesnikovu nagradu Kantor za najbolju interpretaciju skladbi J. S. Bacha.
Od 1999.g. glavni je orguljaš Crkve sv. Marka ev. u Zagrebu gdje surađuje s Oratorijskim zborom Cantores Sancti Marci, a danas djeluje u zvanju docenta na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kao solist i komorni glazbenik razvio je bogatu koncertnu aktivnost te redovito nastupa na renomiranim glazbenim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu . Solistički je nastupao uz Hrvatski barokni ansambl, Barokni ansambl La Risonanza, Orkestar Visoke škole za glazbu u Lausanni, Varaždinski komorni orkestar, Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske i Zagrebačku filharmoniju (uz koju je 2006. praizveo Carillon, koncert za orgulje i orkestar Ante Knešaureka), a redovito surađuje i s raznim solistima i ansamblima. Tako u koncertnoj sezoni 2010/11 na poziv Zagrebačkih solista sudjeluje u opsežnom projektu izvedbi svih Brandenburških koncerata J. S. Bacha, te praizvedbi šest novonastalih Zagrebačkih koncerata eminentnih hrvatskih skladatelja. Također, u 2011. g. objavio je svoj prvi solistički CD u izdanju Croatie Records pod nazivom 1685., posvećen djelima J. S. Bacha, G. F. Handela i D. Scarlattija. Sa kolegom Antom Knešaurekom  izveo je tijekom opsežnog koncertnog ciklusa od 17 recitala na orguljama Bazilike Srca Isusova u Zagrebu (2010-2012), ujedno i prve sustavne i cjelovite izvedbe kompletnog Bachova orguljskog opusa u Hrvatskoj. Dobitnik je nagrade Milka Trnina.

Program

J. S. Bach: Kantata o čovjeku

C. Gounod: Ave Maria

A. Adam: O holy night

C. Franck: Panis Angelicus

P. Mascagni: Ave Maria

G. F. Händel: Joy to the world

J. Arcadelt: Ave Maria

Veselje ti navješćujem

Tiha noć

O pastiri čudo novo

 

Veseli se majko Božja

  Objavljeno: 24.12.2014, 08:15h