Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Tri boje: Bijelo Krzysztofa Kieslowskog

Tri boje: Bijelo Krzysztofa Kieslowskog

 

 

Sutra, 13. studenog u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića održat će se još jedna filmska večer srijedom.

 

Na rasporedu je projekcija filma Tri boje: Bijelo Krzysztofa Kieslowskog iz 1994. godine. Početak je u 20 sati. 

 

Nakon što je u PLAVOM, prvom dijelu svoje trilogije posvećene idealima francuske revolucije, iskoristio motiv tragedije kako bi istraživao koncept slobode u suvremenom svijetu, veliki poljski režiser Krzysztof Kieslowski se u BIJELOM, drugom filmu, dotakao motiva jednakosti.

Glavni je junak filma Karol Karol (Zamachowski), poljski frizer koji je nakon braka s prelijepom Francuskinjom Dominique (Delpy) došao živjeti u Pariz. Ali, na početku filma se njegov svijet raspada - Dominique zahtijeva razvod s ponižavajućim obrazloženjem kako brak nije bio "konzumiran", oduzima mu stan, novac, putovnicu te podmeće požar u vlastitom salonu kako bi na njega nahuškala policiju. Bez kinte u džepu i igdje ikoga Karol je prisiljen preživljavati svirajući češljem u pariškom metrou. Slučajno ga sretne zemljak Mikolaj (Gajos) te mu ponudi prijevoz kući u kovčegu u zamjenu za sudjelovanje u ne baš čistom poslu. Karol pristaje, uz dosta napora se vraća kući, te počinje polagano stvarati bogatstvo kako bi se njime osvetio svojoj bivšoj supruzi.

 

 

Krzysztof Kieślowski bio je jedan od najutjecajnih suvremenih poljskih filmskih režisera, scenarista, poznat po ciklusu kratkih televizijskih filmova Dekalog i filmskoj trilogiji Tri boje, dobitnik brojnih nagrada na filmskim festivalima, te jednom nominacijom za Oskara za najbolju režiju 1995. godine.

  Objavljeno: 12.11.2013, 08:09h