Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Trio Orlando

Trio Orlando

 

 

Danas, 3. lipnja,  u 20 sati u Muzeju grada Šibenika koncert će održati Trio Orlando. Ulaz je slobodan.

 

Trio Orlando, jedan od najuglednijih hrvatskih komornih sastava, prvi je koncert održao 1985. na Dubrovačkim ljetnim igrama, kada je u sastavu, uz pijanista Vladimira Krpana i violinista Tonka Ninića, bila violončelistica Ksenija Janković. Nju je uskoro zamijenio ugledni violončelist Andrej Petrač. Na poticaj akademika Igora Kuljerića, tadašnjeg ravnatelja Dubrovačkih ljetnih igara, troje vrhunskih glazbenih umjetnika svoj su trio nazvali prema nagradi koja se dodjeljuje za najuspješnije nastupe na tome ljetnom festivalu.

 

Tijekom niza godina neprekidnog djelovanja, Trio Orlando nastavio je i proširio koncertne nastupe i na ostale festivale u zemlji i inozemstvu. U više od 500 nastupa koncertirao je diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Crne Gore, ali i Austrije, Italije, Mađarske, Španjolske, Belgije, Portugala i Velike Britanije. Osim iznimno uspješnih koncerata ostvario je i zavidan broj snimki za radio i televiziju. Uz djela standardnog komornog repertoara Trio Orlando sustavno njeguje hrvatsku glazbenu tradiciju te potiče suvremene hrvatske skladatelje na stvaranje novih djela za taj sastav. Za fonoteku Hrvatskog radija ansambl je, osim navedenih, snimio i djela Antuna Sorkočevića, Dore Pejačević, Borisa Papandopula, Jurja Stahuljaka, Igora Kuljerića, Zlatka Pibernika, Ivane Lang, Ive Maleca, Milka Kelemena, Petra Bergama, Stanka Horvata, Anđelka Klobučara, Ive Mačeka, Sandra Zaninovića, Željka Brkanovića, Dubravka Detonija i Berislava Šipuša.

 

Osim navedenih snimki za Hrvatski radio, Trio je snimio za Hrvatsku televiziju sva trija i kvartete (s violistom Stefanom Passaggiom) W. A. Mozarta (DVD), objavljene 1991. i na kompaktnoj ploči, te CD s djelima brata i sestre Mendelssohn - Felixa i Fanny. Za Slovenski radio snimljen je Trio Slavka Osterca i komplet od šest mladenačkih ostvarenja osmogodišnjega W. A. Mozarta zvanih triosonate, pod brojem K. 10-15. Za Španjolski radio snimljen je 1995. Trio uglednoga španjolskog skladatelja Daniela Stefanija, a iste godine za Makedonski radio snimljen je, na festivalu Ohridsko leto, trio pod nazivom Orlando Trio skladatelja Toma Prošev posvećeno upravo ovom ansamblu. Trio Orlando je za svoju umjetničku aktivnost nagrađen Nagradom Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

 

 

 

 

  Objavljeno: 03.06.2013, 10:06h