Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Tvrđava sv. Mihovila otvorena za sve Šibenčane i njihove goste

Tvrđava sv. Mihovila otvorena za sve Šibenčane i njihove goste

 

 

Sinoć je, pred simboličnih 1066 uzvanika, svečanom ceremonijom na ljetnoj pozornici, u režiji poznatog redatelja Ivana Lea Leme otvorena revitalizirana, najstarija šibenska tvrđava, tvrđava  sv. Mihovila.

''Nakon 1066. godine i prvog spomena najstarijeg izvorno hrvatskoga grada, nas 1066 večeras smo nanizali prvu perlu biserne šibenske fortifikacijske ogrlice kojom će se kititi generacije Šibenčana. Ponosan sam na našu kulturno-povijesnu baštinu, na naše pretke koji su gradili ovaj grad i na sve ljude koji su doprinijeli realizaciji ovog predivnog projekta.”, pred razgaljenim je Šibenčanima, njihovim prijateljima i gostima kazao gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

Nakon gradonačelnika uzvanicima se obratio predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović koji je, čestitajući Šibenčanima na uspješno okončanom projektu revitalizacije tvrđave, kazao: “Otvaranjem ove pozornice Šibenik je dobio pravo uzletište duše; mjesto koje je nekad služilo za ratovanje, sad pripada umjetnicima.”.

Na litici visokoj 70 metara, tesana od bijelog kamena, gotovo tisuću godina nakon što je u darovnici Petra Krešimira IV. prvi puta spomenuta i nakon više od dvije godine projekta revitalizacije, Tvrđava je na novoizgrađenoj ljetnoj pozornici ugostila sedamdesetak umjetnika.

Nakon jazz banda Chui i mlade kantautorice Nine Romić, anđeosku glazbu na zidine sv. Mihovila donijele su sopranistice Valentina Fijačko i Ivana Lazar te mezzosporanistica Helena Lucić Šego!

Crossover nastupom Šibenčane je bez daha ostavio njihov svjetski poznat sugrađanin Maksim Mrvica, svirajući na klaviru koji je upravo predsjednik Ivo Josipović poklonio Šibenskom narodnom kazalištu.

U fantastičnom spoju tradicije i inovacije, program je na ovom kulturno-povijesnom spomeniku obogatila suradnja s mađarskim dizajnerima svjetla, koji djeluju pod nazivom La Luz Artist. Dizajnerski spektakularnim svjetlosnim efektima na unutrašnjim bedemima La Luz Artist su sadržajno pratili program otvorenja. Istovremeno su i vanjski bedemi ove, 2500 metara kvadratnih velike, tvrđave postali umjetničko platno, što je omogućilo svim Šibenčanima da uživaju u projekcijama. Tvrđava koja inače dominira vizurom grada, u ovom svjetlosnom spektaklu sinoć je istaknuta kao glavna zvijezda inače bogate šibenske arhitekture.

"Raznovrsan i žanrovski različit program svečanog otvorenja je osmišljen kao ogledalo za koncepcijsko određenje događanja na šibenskoj tvrđavi tijekom ljeta 2014. godine i u budućnosti. Programski sadržaj otvorenja obuhvaća tradiciju i inovaciju, kulturno-povijesno značenje tvrđave i grada, te njihov urbani i suvremeni aspekt. U kreiranju u programa otvorenja namjera nam je bila pružiti originalno i novo iskustvo te stvoriti izniman ambijent koji će pokazati svu posebnost ljetne pozornice tvrđave svetog Mihovila. Izuzetno sam sretna večeras jer ovim programom pokazali u kojem će smjeru iću kulturni razvoj Grada, a za ovakav uspjeh zaslužno je mnogo kvalitetnih ljudi koji su se pobrinuli da se ova večer nikad ne zaboravi, i da Tvrđava, kao novi generator kulture, zaživi u svijesti svih građana", rekla je Gorana Barišić Bačelić, voditeljica Odjela za upravljanje objektima fortifikacijskog sustava.

Nakon iznimnog nastupa Josipe Lisac u kojem su se izmjenjivale plesačice plesnog studija Tala i svjetlosnog dizajna majstora iz La Luza, šibenski je trijumf priveden kraju nastupom Šibenske klape koja se, samo za ovu prigodu formirala od sedam okupljenih šibenskih klapa Fortica, Jacera, Cima, Kanela, More, Brodarica, Pergular i Sebeniko, koje su izvele ''Zvona moga grada''. Atmosferu nabijenu emocijama dodatno su pojačala zvona koja su, zvoneći sa zvonika svih crkava u starom gradu, označila kraj ceremonije.

  Objavljeno: 08.06.2014, 09:59h