Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Tvrđava sv. Nikole i službeno pod zaštitom UNESCO-a!

Tvrđava sv. Nikole i službeno pod zaštitom UNESCO-a!

 

 

 U šibenskom kazalištu danas je održana svečanost uručenja povelje u povodu upisa tvrđave sv. Nikole na Popis svjetske baštine UNESCO-a. Županu Goranu Pauku povelju je uručio pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin. Uz brojne uzvanike, svečanosti je nazočila izaslanica Predsjednice RH - savjetnica za društvene djelatnosti Renata Margaretić Urlić, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić, arhitekt Nikola Bašić i mnogi drugi.

 

„Ovo je povijesni trenutak za Šibenik kada postajemo jedini grad u Hrvatskoj s dva UNESCO-a spomenika. Uz katedralu sv. Jakova, tvrđava sv. Nikole biser je naše povijesne i kulturne baštine kojom se beskrajno ponosimo, a ujedno će biti posljednja obnovljena šibenska fortica. Naše tvrđave generatori su budućnosti ovog grada. Vjerujemo da će ova ostavština naših predaka, nekada obrambeni štit grada, u budućnosti Šibeniku donijeti novu vrijednost i prepoznatljivost u svijetu.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić te se zahvalio svima koji su radili na projektu.  

 

Pomoćnik ravnatelja UNESCO-a za kulturu Francesco Bandarin izrazio je svoje oduševljenje navodeći kako je tvrđava sv. Nikole najljepša tvrđava koju je ikada vidio te je izdvojio svjetske metropole koje imaju više od jednog UNESCO-a spomenika London, Berlin, Peking, a među njima je sada i Šibenik.

 

Župan Goran Pauk istaknuo je kako su bili iznimno ponosni prilikom proglašenja u Krakowu na 41. zasjedanju UNESCO-ovog Odbora za svjetsku baštinu u srpnju ove godine. Podsjetio je kako je za dosadašnje radove na tvrđavi sv. Nikole izdvojeno 1,5 milijuna kuna, dok je za pripremu dokumentacije uloženo 500 tisuća kuna.


Prigodnim riječima okupljenima se obratila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, čestitavši na ovom značajnom priznanju.


Današnjom svečanosti nazočili su i predstavnici partnera projekta  'Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća' iz Zadra, Kotora u Crnoj Gori te iz tri talijanska grada Bergama, Palmanove i Peschiera del Garde.

 

U glazbenom dijelu programa nastupili su ŠPD „Kolo“ i klapa Bunari.

  Objavljeno: 21.12.2017, 13:15h