Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Božavi održan 1. susret otočnih trgovaca Hrvatske obrtničke komore

U Božavi održan   1. susret otočnih trgovaca Hrvatske obrtničke komore

 

 

Usvajanjem zaključaka, jučer je završen 1. susret otočnih trgovaca Hrvatske obrtničke komore, održan od 25. do 27. svibnja u Božavi na temu „Strategija opstanka poslovanja otočnih obrtnika“.

 

ZAKLJUČCI:

 

1. Povlaštena cijena u pomorskomu prijevozu putničkih i teretnih vozila gospodarskim subjektima sa sjedištem na otocima da ne bude veća od troškova goriva i cestarina za vozila koji bi nastao da su trajektne linije ceste. Dakle, izjednačavanje troškova prijevoza na otocima i kopnu.

 

2. Tražimo povlaštenu cijenu vode otočnim gospodarskim subjektima koja treba biti svedena na prosječnu cijenu vode koja je na području matične obalne otočne županije.

 

3. Uvrstiti predstavnike otočnih obrtnika u vijeća županijskih gospodarskih komora kod donošenja reda plovidbe i imenovanje jednog predstavnika HOK-a u Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet.

 

4. Omogućiti prijevoz opasnih tvari (benzin,nafta,plin...) trajektima na način da se osigura poseban skladišni prostor na trajektima za prijevoz isti.

 

5. Tražimo od Ministarstva turizma, Hrvatske turističke zajednice, sufinanciranje brodara kod prijevoza turista na otoke po uzoru na sufinanciranje avionskih kompanija.

 

Na 1. susretu otočnih obrta okupili su se obrtnici različitih djelatnosti koji rade na otocima, kako bi mogli razmijeniti iskustva, aktualizirati problematiku poslovanja na otocima, ponuditi rješenja za kvalitetnije djelovanje te potaknuti ideje za bolju i učinkovitiju suradnju lokalnih i državnih tijela. Tijekom skupa, razmotrene su teme iz različitih područja poslovanja obrta, s ciljem kako osigurati najpovoljnije uvjete za kvalitetno i racionalno poslovanje obrtnicima i poduzetnicima na otocima i staviti ih u ravnopravan položaj s ostalim poduzetnicima iz Hrvatske.

 

Do sada su održana dva susreta otočnih trgovaca, koja su se pokazala vrlo uspješnima, a na temelju njih osnovan je i Odbor za otoke HOK-a koji vodi brigu o svim otočnim obrtima. Članovi Organizacijskog odbora 1. susreta otočnih obrtnika su: potpredsjednik HOK-a Stjepan Knežević, predsjednik Organizacijskog odbora i predsjednik Odbora za otoke HOK-a; Vladimir Šarunić, član Odbora za otoke HOK-a; Mladen Malta, predsjednik UO Zadar, Danica Baričević, potpredsjednica Odbora za otoke HOK-a, predsjednica UO Brač i Lenko Ugrinić, koordinator Odbora za otoke HOK-a.

  Objavljeno: 29.05.2012, 11:01h