Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Civitas Sacri otvoren ConservUs festival Šibenik

U Civitas Sacri otvoren ConservUs festival Šibenik

 

 

ConserveUs festival Šibenik, međunarodni kongres i radionice konzervacije-restauracije kamena, danas je službeno otvoren u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova „Civitas Sacra“.

Okupljenima se uvodno obratio šibenski gradonačelnik Željko Burić koji je pozdravio sve sudionike festivala i kongresa pritom istaknuvši da se nalaze u najstarijem hrvatskom samorodnom gradu na istočnoj obali Jadranskog mora.

„Šibenik je grad koji ima jednu od najvećih povijesnih jezgri na obali Jadrana, grad koji ima 24 crkve u jezgri i grad koji je upravo na obnovi spomenika kulture napravio iskorak u turizmu. Također, godinama provodimo program sanacije spomenika kulture, odnosno STANADI, upravo u suradnji s konzervatorima i restauratorima“, kazao je gradonačelnik Burić.

Skupu su se još obratili Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“, Miona Miliša, dekanica Umjetničke akademije u Splitu, Ivana Svedružić Šeparović iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, Nikša Jajac, prorektor za infrastrukturu Sveučilišta u Splitu te šibensko-kninski župan Marko Jelić.

Kako je istaknuto, cilj kongresa i radionica je predstaviti stručnoj i široj javnosti dosadašnji rad na obnovi šibenske baštine i primjer uspješne suradnje različitih institucija i Društva te uključiti učenike i studente u projekte očuvanja baštine. Suradnja između Društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“, Umjetničke akademije u Splitu, Hrvatskog restauratorskog zavoda i šibenskog konzervatorskog odjela Ministarstva kulture traje već pune dvije godine te predstavlja jamstvo za nastavak obnove šibenske stare jezgre, koja je dragulj kulturne baštine Hrvatske.

Zahvaljujući zajedničkim naporima, već je obnovljeno sedam povijesnih portala te im je vraćen nekadašnji sjaj. Osim obnove gradske jezgre, ova suradnja će rezultirati obrazo­vanjem budućih stručnjaka koji će u budućnosti raditi na očuvanju šibenske baštine. Konačan ishod ove suradnje bit će obnova 94 šibenska kamena portala koji krase grad­sku jezgru.

Organizatori kongresa su Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“, Hrvatski restauratorski zavod i Akademija likovnih umjetnosti u Splitu, a partneri su Akademija likovnih umjetnosti Zagreb i University of Applied Arts Vienna, dok je pokrovitelj Ministarstvo kulture i medija.

Kongres traje od 26. do 28. rujna 2024. godine.

  Objavljeno: 26.09.2024, 12:28h