Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Kući umjetnosti Arsen najavljen 13. Šibenik Dance Festival

U Kući umjetnosti Arsen najavljen 13. Šibenik Dance Festival

 

 

Trinaesti Šibenik Dance Festival u Šibenik dovodi vrhunske plesne umjetnike iz naših susjednih država i dalekog svijeta – od Ukrajine i Izraela, Francuske i Portugala, Italije i Španjolske, sve do Argentine. Festival će se održati od 22. do 27. srpnja 2024. godine, a glavni će se program uprizoriti na Trgu Republike Hrvatske, na Tvrđavi sv. Mihovila i Tvrđavi Barone, u Muzeju grada Šibenika te ispred kluba Azimut. Na šibenskim trgovima građani i turisti svake večeri će moći besplatno uživati u atraktivnim nastupima plesnih skupina iz raznih dijelova Hrvatske.

Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika, naglasio je kako grad Šibenik odavno slovi kao grad festivala, grad sporta i grad pjesme.

„Unatrag nekoliko godina Šibenik je postao i grad plesa, što je zasluga dvije institucije – Plesnog odjela pri osnovnoj Školi Jurja Dalmatinca u Šibeniku i onoj koju je izgradila Zorana Mihelčić – Plesnom teatru Sjene, koji je po kvaliteti projekata doveo ovu udrugu i šibenski plesni festival - do europske razine. Na našim pozornicama, posebice na velikoj sceni Tvrđave sv. Mihovila, nastupaju ansambli i kompanije svjetskog glasa, što najbolje dokazuje koliko je izvan granica vrednovana ova udruga u kulturi. Ovo što za grad Šibenik radi Zorana Mihelčić, a radi se o dovođenju najboljeg od svjetske plesne produkcije, velik je poduhvat“, kazao je Mileta.

Od prvog izdanja do danas, radeći gorljivo na razvijanju organizacije i programskog sadržaja, ŠDF je prepoznat kao kulturna vrijednost našega grada, jedinstvena umjetnička manifestacija u ovom dijelu Dalmacije po broju profesionalnih izvođača i inozemnih kompanija.

„ŠDF je zasigurno medijski najpraćeniji plesni festival u zemlji, a sudeći po velikom interesu za sudjelovanjem, polako zauzima svoje mjesto na plesnoj karti svijeta. Ovogodišnje izdanje predstavlja umjetnike iz ukupno 15 zemalja, s 9 predstava u glavnom programu. U ukupnom zbroju s predstavama u popratnom programu, uprizorit ćemo više od 20 koreografskih cjelina koje će otvoriti važne teme i analizirati pojednica i društvo danas. Festival ove godine nosi slogan 'Povezani kroz umjetnost i kulturnu raznolikost'. Svi koji se bavimo kreiranjem kulturnog programa u Šibeniku, imamo jednu društvenu odgovornost, a to je pokazati da ovaj lijepi grad nije smo ljetni epicentar zabave ili lakih nota, već grad visoke kulture s dugogodišnjom tradicijom umjetničkih festivala, u kojem nitko nikad nije bio indiferentan na aktualna zbivanja, a koja jako pogađaju umjetnike i ugrožavaju njihovu egzistenciju“, kazala je Zorana Mihelčić, direktorica Šibenik Dance Festivala dodavši kako joj je prilikom selekcije programa misao vodilja bila dovesti i spojiti umjetnike iz zemalja čije su politike i odluke vladajućih trenutačno u razilaženju i pokazati da umjetnost ima moć povezivanja.

Hrvoje Jelković, voditelj programa kluba Azimut, istaknuo je važnost ove suradnje u organizaciji off dijela programa ŠDFa, koji se odvija na javnim gradskim površinama.

„Kad se ovako kvalitetni programi spuste ispred Azimuta, gdje travnjak postaje pozornica, a publika dio scenografije aktivno uključena u predstavu, spontano se događaju prekrasne scene. Publika se mobilizira i od one pasivne, slučajno zatečene na mjestu događanja, koja nije primarno publika plesnih festivala, stvara se nova motivirana publika“, kazao je Jelković.

Željko Krnčević, direktor Muzeja grada Šibenika, napravio je poveznicu Muzeja Grada Šibenika s plesnim festivalom i spomenuo da su i na muzejskim eksponatima zabilježeni primjeri održavanja plesnih rituala, poput ‘plesa nimfi i Silvana, boga šuma’.

„Zasigurno su i u šibenskim palačama odzvanjali zvuci glazbe i plesalo se u vrijeme renesanse, pa i baroka. A prve moguće naznake o plesnim običajima u našim krajevima sežu daleko, čak i u doba neolitske kulture“, dodao je Krnčević.

Festival će se otvoriti svečanim programom na Trgu Republike Hrvatske. Uvodni program izvesti će plesačice domaćina organizatora, Plesnog teatra Sjene iz Šibenika. Nakon njih, Šibeniku će se predstaviti mladi baletni ansambl novoformiranog Crnogorskog baleta koji djeluje pri Muzičkom Centru Crne Gore u Podgorici, s cjelovečernjom predstavom Maskarada u koreografiji Aleksandra Ilića. Istu večer, svečanost plesa nastavlja se ispred Azimuta s predstavom Loop, bugarske koreografkinje Stefaniye Georgieve u izvedbi tri plesačice ATOM dance theatrea.

Drugi dan festivala program se održava u Muzeju grada Šibenika gdje će se polusatnim programom predstaviti izraelski umjetnik Michaela Getman s autorskom minijaturom First Thing u izvedbi Ariela Gelbarta i u nastavku večeri, umjetnički par iz Ukrajine Vladyslav Detiuchenko i Veronika Rakitina.

Treći dan programa će započeti na zelenoj pozornicu Azimuta predstavljanjem umjetnice iz Argentine Florencie Buzzo s autorskom predstavom Todo Bajo Control (Sve je pod kontrolom), a nastavit će se u Muzeju sa predstavom "Come neve", mladog talijanskog koreografa Adriana Bolognina.

Program četvrte festivalske večeri, 25. srpnja, održat će se na tvrđavi Barone gdje će plesačica portugalskog porijekla Sofia Fitas s kolegom, francuskim glazbenikom Sébastienom Jacobsom, izvesti njihov zajednički autorski rad Experimento 5.

Odabrani u festivalskoj kategoriji 'Mladi talenti u usponu', na Tvrđavi Barone 25. i 27. srpnja plesati će učenici završnih razreda Škole suvremenog plesa Ane Miletić iz Zagreba s ulomcima predstava Gore i Dopplehangers, posebno uvježbanim i prilagođenim za predmet Scenska praksa.

Vrhunac festivalskog programa očekuje nas u petak, 26. srpnja na Tvrđavi Sv Mihovila. Ove godine bit će to predstava Pupo u izvedbi talijanske kompanije Komoco Dance Company, a prema konceptu i u koreografiji Sofie Nappi.

Festival će zatvoriti umjetnici iz Španjolske Akira Yoshida i Lali Ayguadé predstavom "Together to get there", na tvrđavi Barone u subotu 27. srpnja.

  Objavljeno: 20.05.2024, 12:43h