Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Muzeju grada Šibenika izložba „Izrada i pečenje keramike na neolitički način“

U Muzeju grada Šibenika izložba „Izrada i pečenje keramike na neolitički način“

 

 

U Muzeju grada Šibenika će u srijedu,  20. listopada, u 19 sati, biti otvorena gostujuća izložba Arheološkog muzeja Istre „Izrada i pečenje keramike na neolitički način“.

Keramičko posuđe se na našem području počinje proizvoditi u neolitiku, prije oko 8000 godina. Autor izložbe arheolog dr. sc. Romulad Zlatunić je, u suradnji s keramičarkom Marinom Orlić, proveo istraživanje o tehnologiji izrade najranije lončarije te u kojoj se mjeri danas može rekonstruirati izvorni proces oblikovanja i pečenja neolitičkog posuđa. Izložbom su predstavljeni rezultati tog istraživanja provedenog kombinacijom eksperimenta i etnoarheološke osnove procesa, koje je donijelo vrijedne spoznaje o počecima i razvoju jedne od najkarakterističnijih obrtničkih djelatnosti iz daleke prapovijesti. Izložena je izvorna neolitička muzejska građa te replike posuđa i drugih predmeta od pečene gline, a priča o procesu izrade lončarije popraćena je dokumentarnim filmom autora Kristijana Burlevića.

Izložba će biti otvorena u Izložbenom prostoru Muzeja grada Šibenika (ulaz s obale) do 6. studenog 2021. Radno vrijeme: ponedjeljak – petak 10 – 13 i 17 – 20 sati, subota 10 – 13 sati.

  Objavljeno: 18.10.2021, 13:03h