Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Muzeju grada Šibenika predstavljena monografija „Mijoka“ autorice Vesne Zmaić

U Muzeju grada Šibenika predstavljena monografija „Mijoka“ autorice Vesne Zmaić

 

 

U organizaciji Muzeja grada Šibenika i Hrvatskog restauratorskog zavoda, danas je u Atriju muzeja predstavljena stručno-znanstvena monografija „Mijoka“ autorice Vesne Zmaić (Hrvatski restauratorski zavod). O knjizi su tom prilikom govorili mr.sc. Željko Krnčević, ravnatelj Muzeja grada Šibenika, dr.sc. Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda, dr.sc. Katarina Batur sa Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, Marina Lambaša, urednica izdanja, viša kustosica u Muzeju grada Šibenika te sama autorica.

Prisutne je, u ime Grada Šibenika, pozdravio Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika čestitavši autorici Vesni Zmaić i svim njezinim suradnicima na sustavnom i vrijednom radu oko izdavanja monografije.  Također i Muzeju grada Šibenika i Hrvatskom restauratorskom zavodu pod čijim je okriljem tiskana, s obzirom na značaj nalazišta u okvirima hrvatske i europske podvodne arheologije.

Objavljivanje monografije, kazano je na promociji „Mijoke“  koristit će stručnjacima iz raznih polja historiografskih interesa - od podvodnih arheologa koje zanimaju brodolomi istočnog Jadrana, povjesničara umjetnosti s posebnim zanimanjem za obrtničke proizvode 16. stoljeća, ekonomskih povjesničara koje zanima trgovina Srednje Europe s Venecijom i preko nje s Osmanskim Carstvom, povjesničara koje istražuju uskoke kao i brojnih drugih. Osim stručne javnosti monografija će  svojom zanimljivom tematikom zasigurno privući i širu javnost.

Materijal za izdanje, kao i podvodno arheološko istraživanje i konzervatorsko-restauratorski radovi, inače, prezentirani su na izložbi početkom prošle godine (a nakon Šibenika, u Zadru i Jezerima, u muzejima u Puli, Dubrovniku, Koprivnici i Rovinju). Gostovanja izložbe, kao i promocije monografije planirani su i kroz ovu godinu. Ogromni interes koji je izložba pobudila u stručnoj javnosti, kao i kod publike, sa svojim sjajno dizajniranim vizualnim identitetom, kao i nesvakidašnjim nalazima, obvazuje  na nastavak promocije ovog nalazišta.

Brodolom Mijoka podmorski je lokalitet uz otok Murter, nalazi se na dubini od 40 metara, a vrijedni predmeti pronađeni su kroz pet zaštitnih arheoloških kampanja od 2006. godine do 2012. u kojima je istraženo područje od 96 m2. Brodolom Mijoka je iznimno važno arheološko otkriće. Arheološka istraživanja ovog brodoloma rezultirala su s preko 15 000 nalaza. Postoje indicije da se radilo o uskočkom brodu koji je prevozio dragocjene predmete koji su uskoci oteli s brodova koji su prevozili luksuznu robu iz Venecije na Egejsko područje, a možda i u sam Istanbul. Predmeti svjedoče o širem povijesnom kontekstu uključujući i razgranatu trgovinu između Srednje Europe, gdje je velik dio pronađenih predmeta izrađen, preko Venecije do Istanbula i drugih lučkih gradova Osmanskog Carstva.

Radi se, ističu u Muzeju grada Šibenika,  o materijalu vezanom uz Nürnberg, obrtnički i inovacijski centar Europe 2. polovice 16. stoljeća, te stakleni materijal iz Venecije, poput Murano perlica. Ostatak materijala predstavlja brodski inventar i osobne predmete posade i/ili putnika. Za pretpostaviti je da se brodolom dogodio početkom 17. stoljeća, a većina pronađenih predmeta datira u 16. stoljeće i sam početak 17. stoljeća.

 

  Objavljeno: 05.05.2022, 14:23h