Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Muzeju grada Šibenika promovirana monografija Branka Peka "Pravo na dom"

U Muzeju grada Šibenika promovirana monografija Branka Peka "Pravo na dom"

 

 

U povodu obilježavanja 33. obljetnice spomendana Rujanskog rata u Muzeju grada Šibenika danas je održana promocija monografije Pravo na dom, autora Branka Peka, predstavnika Zajednice povratnika Osječko-baranjske županije.

Branko Pek, autor monografije „Pravo na dom“ i Matej Gabrilo, ravnatelj Muzeja Domovinskog rata u Splitu, predstavili su knjigu u atriju Muzeja grada Šibenika te time podsjetili na događaje koji su, u proteklih 20 godina, odredili povijest hrvatskoga naroda, obilježili mnoge živote, usmjerili budućnost. Bila su to teška, olovna ratna vremena, vremena patnje, stradanja, tuge, ali i ponosa, hrabrosti i vjere u vlastitu snagu i sposobnosti. Ova monografija vrlo zorno u riječi i slici bilježi vrijeme progona i vrijeme povratka.

U utorak, 17. rujna u 12 sati, bit će otvorena multimedijalna izložba fotografija „Mirna reintegracija i pravo na dom“ koju postavlja Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije u suradnji s Muzejom grada Šibenika.

Izložba će biti postavljena u dvorani za povremene izložbe Muzeja grada Šibenika (ulaz s obale), a sadrži 31 foto panel sa 98 fotografija koje obrađuju teme iz Domovinskog rata od Dubrovnika do Vukovara - velikosrpska agresija i njezine posljedice, egzodus hrvatskih prognanika, uloga UN-a u Domovinskom ratu, mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja, ratne štete, obnova i povratak prognanika.

Spomenimo, u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ danas je otvorena izložba fotografija ratnih izvjestitelja i fotografa iz Domovinskog rata autora Stanka Ferića, a u organizaciji udruge „Volim Šibenik“.

Nadalje, u utorak 17. rujna, uslijedit će obilježavanje 34. obljetnice Specijalne jedinice policije „Jastrebovi“ Šibenik i 33. godišnjice pogibije Marinka Karduma.

Na Šibenskom mostu, sutra u 9:30, položit će se vijenac kod Spomenika Marinka Karduma, potom u 11:00 u Mandalini kod spomenika SJP „Jastrebovi“, a u popodnevnim satima, u Rogoznici (u 16 sati), također će se odati počast poginulim braniteljima. Program se završava posjetom (17 sati) vojarni Zečevo i borbenim položajima.

U Katedrali sv. Jakova u 19 sati bit će služena sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje i biskupa Srećka Badurinu, koju predvodi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

  Objavljeno: 16.09.2024, 13:08h