Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U petak Gradska knjižnica „Jurja Šižgorića“ slavi obljetnicu osnutka

U petak Gradska knjižnica „Jurja Šižgorića“ slavi obljetnicu osnutka

 

 

Dana 17. veljače 1922. godine na inicijativu dr. Borisa Novaka i dr. Miloša Škarice, osnovana je, Gradska knjižnica. U onodobnom tisku mogu se pratiti brojne vijesti koje govore o mnogim darovateljima i narastanju knjižnoga fonda. Naime, knjižnica je u prvim danima djelovala s veoma oskudnim brojem knjiga – samo 1 105, a u nju je bilo učlanjeno samo 26 Šibenčana. Međutim, godinu dana kasnije, u veljači 1923., bilo je već 406 građana koji su plaćali članarinu, a fond je povećan na 2 681 knjigu.

 

Povodom osnutka knjižnice, sutra u petak, 17. veljače u 13 sati u multimedijskoj dvorani Knjižnice bit će predstavljena knjiga Šibenik, srcem i umom Milivoja Zenića. Knjigu je, o petoj obljetnici Zenićeve smrti, Knjižnica objavila u ediciji Bašćina u prosincu 2016. U njoj su sabrani neki od njegovih tekstova objavljenih u novinama, časopisima, brošurama, katalozima ili izrečenih u različitim prigodama (predstavljanjima knjiga, komemoracijama ...) a koji se tiču Šibenika i njegove okolice.

 

  Milivoj Zenić (1953. – 2011.), zaslužni kulturni djelatnik, dugogodišnji ravnatelj Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik, autor je triju knjiga, u kojima se bavi šibenskom baštinom: U pohvalu od grada Šibenika : pisana riječ od najstarijih vremena do danas (Šibenik, Gradska knjižnica “Juraj Šižgorić”, 2002.), Šibenska katedrala (Šibenik, Šibenska biskupija, 2003.) i Stari Šibenik : kalama, skalama i butama (Zagreb, AGM, 2010.).

Također, u povodu Dana Gradske knjižnice “Juraj Šižgorić” Šibenik, u petak, 17. veljače Knjižnica neće naplaćivati zakasninu! Stoga iz knjižnice mole  sve da iskoristite priliku i vrate građu koju duguju.

 

http://www.knjiznica-sibenik.hr/

  Objavljeno: 16.02.2017, 08:44h