Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U pripremi novi gradski projekti za Kaprije i Žirje

U pripremi novi gradski projekti za Kaprije i Žirje

 

 

Za naseljene otoke Kaprije i Žirje šibenska gradska uprava priprema dokumentaciju za dva građevinska projekta, kako bi ih prijavila na natječaje za bespovratno sufinanciranje, koji se očekuju sljedeće godine iz nove financijske omotnice europskih fondova.

Na otoku Kapriju će se obnoviti gradski multifunkcionalni objekt u kojem se nalaze i prostorije Mjesnog odbora Kaprije. Radovi obnove obuhvaćaju sanaciju dotrajalih dijelova građevine, obnovu ovojnice zgrade, prenamjenu dijelova zgrade u svrhu stavljanja istih u funkciju za potrebe mještana, rekonstrukciju rasvjete, ugradnju fotonaponskih modula za proizvodnju električne energije za potrebe zgrade, punionicu za električne bicikle, rekonstrukciju postojećeg sustava grijanja sa uvođenjem korištenja obnovljivih izvora energije u sustavima grijanja, hlađenja i pripreme potrošne tople vode, uređenje postojećih i novih zelenih površina na građevnoj čestici te uređenje sanitarnih čvorova i podova.

Na otoku Žirju obnovit će se i urediti zgrada Stare škole. Obnovljena zgrada imat će dva aspekta korištenja. U prvom, dio prostora će se koristi kao centar za digitalne nomade i poslovne slobodnjake, sa zajedničkim radnim prostorom, prostorijama za druženje i pratećim sadržajima. Funkcionirat će kao dislocirani, otočni, dio Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut. Drugi aspekt korištenja će biti društveni centar koji će stanovnicima osigurati neophodan, adekvatan i multifunkcionalni prostor za kvalitetno provođenje vremena i organizaciju raznih kulturnih, društvenih i sportskih aktivnosti, s ciljem očuvanja, valorizacije i promocije kulturne baštine i lokalnih običaja. Glavni projekt s izvedbenim troškovnikom bit će gotov do kraja godine.

„Ovo je nastavak infrastrukturnih ulaganja u naše naseljene otoke. Na Kapriju smo napravili uljaru, uredili objekt za ambulantu Doma zdravlja, rekonstruirali dječje igralište, započeli uređenje šetnice, proširili sustav javne rasvjete. Svake godine radimo sanacije pomorskog dobra, a Vodovod je napravio stotinjak novih vodovodnih priključaka. Na Žirju smo napravili dva dječja i jedno sportsko igralište, asfaltirali, betonirali i proširili desetak kilometara cesta i puteva, u sklopu sanacije pomorskog dobra rješavali mula i potporne zidove te financiramo opskrbu otoka plinom. Ne zaboravimo ni da je u tijeku izgradnja podmorskog vodoopskrbnog sustava za ova dva otoka vrijedna 6,9 milijuna eura.“, kazao je zamjenik gradonačelnika grada Šibenika mr. sc. Danijel Mileta.

Grad Šibenik projekte uređenja ovih javnih objekata namjerava financirati preko Integriranog teritorijalnog programa (ITP) za otoke kojem je cilj poticanje integriranog i uključivog društvenog i gospodarskog razvoja, lokalnog razvoja u području okoliša, kulture, prirodne baštine, održivog turizma i sigurnosti u neurbanim zonama, a fokus je na specifičnim potrebama otoka koje su lokalnog karaktera.

„Također, preko ITP-a namjeravamo na Kapriju i Žirju izgraditi novu protupožarnu infrastrukturu, obnoviti zgradu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Žirje i nabaviti nova vatrogasna vozila-cisterne.“, zaključio je Mileta.

  Objavljeno: 12.08.2024, 10:27h