Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Šibeniku obilježen mediteranski Dan obale

U Šibeniku obilježen mediteranski Dan obale

 

 

Gradu Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji ove je godine pripala čast biti domaćinom središnje svečanosti Dana obale za Republiku Hrvatsku. Nakon što je prvi put organizirana 2007. godine, proslava Dana obale postala je tradicija u svim zemljama Mediterana.

Tema ovogodišnje proslave su klimatske promjene, koje su sve naglašeniji problem okoliša u 21. stoljeću. Promjena klime i njezini utjecaji očituju se nizom pojava kao što su: promjena temperature, količina i raspodjela oborina, podizanje razine mora, učestalost ekstremnih meteoroloških prilika, promjene u vodnim resursima, ekosustavima i biološkoj raznolikosti, poljoprivredi, šumarstvu, zdravlju, te znatnim ekonomskim štetama.

Program obilježavanja Dana obale počeo je u 10,30 sati na Trgu Pavla Šubića, ispred zgrade Županije gdje su se okupljenima obratili gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić i župan šibensko-kninski Goran Pauk.

„Drago mi je što se ove godine svečanost obilježavanja Dana obale odvija upravo u Šibeniku. Svjestan važnosti očuvanja naše iznimno lijepe i još uvijek ekološki očuvane obale, siguran sam kako će ova proslava dodatno doprinijeti promociji Grada Šibenika. Ono što posebno treba naglasiti jest da su se ovoj svečanosti pridružili i oni najmlađi, što je za svaku pohvalu, jer poticanjem ekološke osjetljivosti djece izravno doprinosimo očuvanju okoliša i prirodnih ljepota“, kazao je gradonačelnik Burić.

 

"Kako bi zadovoljio svoje potrebe i želje, čovjek svojim djelovanjem vrlo često mijenja okoliš i prirodu koja ga okružuje. To nažalost sa sobom nosi i posljedice. Upravo zato cilj ove današnje svečanosti je podizanje svijesti o važnosti obale kao prirodnog i gospodarskog resursa, kao i upozoriti na rizike kojima je izložena obala – prirodne rizike i rizike uzrokovane ljudskim aktivnostima.“, kazao je župan te zahvalio svim sudionicima proslave, posebice djeci i PAP/RAC-u što su prepoznali vrijednost obalnog područja naše županije i što su doveli ovu svečanost u našu Županiju.

Posjetitelji su mogli uživati u zanimljivim i edukativnim tematskim nastupima djece iz šibenskih  dječjih vrtića, osnovnih škola i gimnazije te njihovih gostiju.

Organizirane su i radionice za najmlađe, a sudionicima su podijeljeni pokloni.

U okviru svečanosti obilježavanja Dana obale na Trgu Pavla Šubića održava se i Sajam mediteranskih eko-proizvoda koji je za posjetitelje otvoren od 8,00 do 18,00 sati.

Glavna svrha obilježavanja Dana obale je podizanje svijesti o važnosti obale kao prirodnog i gospodarskog resursa, kao i upozoriti na rizike kojima je izložena obala – prirodne rizike i rizike uzrokovane ljudskim aktivnostima.

  Objavljeno: 19.09.2014, 13:53h