Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Šibeniku održan okrugli stol o Prijedlogu izmjena i dopuna programskih obveza HRT-a

 U Šibeniku održan okrugli stol o Prijedlogu izmjena i dopuna  programskih obveza HRT-a

 

 

U okviru javne rasprave o Prijedlogu izmjena i dopuna programskih obveza Hrvatske radiotelevizije u Šibeniku je održan okrugli stol s posebnim naglaskom na prijedlog o uspostavljanju Šibensko-kninskoga radija, njegovoj programskoj koncepciji i  njegovu imenu. Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman okupljenima je predstavio planove HRT-a za povećavanje opsega programa s područja Šibenika i Šibensko-kninske županije te snažnije programsko pokrivanje zbivanja na tome području.

„Predlažemo da se ti razvojni planovi ostvare na dvjema razinama. Jedna je unapređenje postojećega HRT – Radija Knin, u koji do kraja godine planiramo uložiti milijun kuna kako bi uz postojeće radijske sadržaje omogućili i stvaranje i emitiranje televizijskih sadržaja. Druga je razina ulaganje u HRT-ov šibenski centar, koji bi zahvaljujući tomu ulaganju mogao emitirati i radijske sadržaje. Postojeće ime Radio Knin pritom bi se promijenilo u Šibensko-kninski radio.“,pojasnio je Radman. Javnoj raspravi nazočili su i šibenski gradonačelnik Željko Burić i šibensko-kninski župan Goran Pauk, koji su podržali inicijativu.

„Apsolutno podržavam osnaživanje regionalnog centra HRT-a u Šibeniku kao županijskom središtu. Hrvatska nacionalna medijska kuća  je prepoznala ono što se u gradu i županiji događa i ovo je dobra prilika da hrvatska javnost o svemu  bude još bolje informirana.“, izjavio je šibenski gradonačelnik Željko Burić, dodavši i da se nada da će pozitivni pravac kojim se  Šibenik razvija  vratiti u grad i neke druge institucije od državnog značaja.

Župan Pauk istaknuo je kako je županija došla do razine koja zahtijeva veću medijsku pozornost, a osnivanjem novoga radija to bi i dobila.

„ Podržavam ovu inicijativu iz dvaju razloga. Prvi je taj što će postojeći šibenski centar dobiti veću važnost, a drugi jest taj što ni Knin neće biti zanemaren, što je vrlo bitno.“, – pojasnio je šibensko-kninski župan. Predstavnici Grada Knina  izrazili su bojazan da će se osnivanjem novoga radija postojeći Radio Knin ugasiti, a dogradonačelnika Slavena Ivića posebno je zasmetala promjena imena.

„Puno je nepoznanica. Promjena imena u Šibensko-kninski radio nije jamstvo i kvalitetnijega programa. Radio Knin jedini je medij u Kninu, a promjena imena nagoviješta i promjenu njegova središta. Ne smatram da bi promjena imena donijela nešto bolje.“, istaknuo je Ivić.

Ravnatelj HRT-a Goran Radman istaknuo je kako Radiju Knin ne prijeti gašenje. Štoviše, s milijun kuna uloženih u njega omogućila bi se modernizacija postojećega studija, ali i uvođenje televizijske tehnologije, što bi značilo da bi se u Kninu stvarali i televizijski sadržaji. S druge strane, ulaganjem u radijsku tehnologiju u postojećemu šibenskom centru stvorili bi se preduvjeti za stvaranje kvalitetnoga radijskoga programa i iz Šibenika. „Ne govorimo o zatvaranju, već suprotno, o namjeri i volji da uložimo u novu tehnologiju koja će omogućiti kvalitetnije programske sadržaje za cijelu županiju.“, rekao je Radman.

Predsjednika šibenskoga ogranka Hrvatskoga novinarskog društva Hrvoslava Pavića zanimalo je zašto se odustalo od uključivanja postojećega Županijskog radija Šibenik u sustav HRT-a te se osniva, prema Pavićevim riječima, njemu konkurentski radio. Odgovorio mu je gradonačelnik Šibenika Željko Burić. „ Županijski radio Šibenik privatni je radio. Postojala je namjera da se uključi u sustav HRT-a, ali vlasnik radija Goran Prgin takav je prijedlog odbio .“,rekao je Burić.

Ime novoga radija osim kninskoga dogradonačelnika zasmetalo je i direktorici Radija Drniš Aniti Vukušić, koja je istaknula da je riječ o nespretnome rješenju, a ravnatelj HRT-a istaknuo je da javna rasprava o Prijedlogu izmjena i dopuna programskih obveza HRT-a traje do 15. listopada te da svi zainteresirani mogu svoje mišljenje ili  prijedloge dati i na HRT-ovoj stranici www.hrt.hr i na e-adresi javna.rasprava@hrt.hr.

  Objavljeno: 21.09.2015, 14:56h