Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Šibeniku održana Robotička alka

U Šibeniku održana Robotička alka

 

 

U organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza danas je u Šibeniku, na Trgu Republike Hrvatske,  održana Robotička alka koju to udruženje organizira još od 2009.godine. Sudjelovalo je 57 učenika iz cijele Hrvatske, a od šibenskih osnovnih škola: OŠ Tina Ujevića, OŠ Jurja Šižgorića i OŠ Meterize. Učenici  Osnove škole Tina Ujevića Jeronimo Bumbak, Jakov Meić i Bruno Mezin osvojili su Robotičku alku u kategoriji upravljanja robotom s kabelom, pod vodstvom mentorice Katarine Pedišić.

„Na alci se natječu učenici od 5. do 8. razreda, a u posljednje  tri godine interes za robotiku raste, upravo zahvaljujući ovom natjecanju.“, kazala je Jelka Hrnjić, predstavnica Hrvatskog robotičkog saveza.

Robotičku alku i tehničke aktivnosti podržao je i Grad Šibenik, te je natjecatelje pozdravila i pročelnica za društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirjana Žurić: „Cilj nam je, i kroz ovu akciju, poticati djecu da se bave robotikom u osnovnoj, a kasnije i u srednjoj školi, posebice onu djecu koja imaju sklonosti prema tehničkim aktivnostima i koja će sutra upisati tehničke fakultete.“, kazala je Žurić.

 

Hrvatski robotički savez je u rujnu organizirao radionice na kojima su djeca sama konstruirala robote od lego kockica, ali i sama programirala. Radili su s dvije vrste robota; robotima koji su bili spojeni s računalom i upravljani posredstvom tipkovnice, te s unaprijed programiranim robotima koji idu po iskrivljenoj crti uz pomoć ultrazvučnih i 'infrared' senzora. 

  Objavljeno: 16.11.2013, 15:17h