Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Šibeniku otvoren prvi Urbani centar u Hrvatskoj

U Šibeniku otvoren prvi Urbani centar u Hrvatskoj

 

 

Šibenik je prvi grad u Hrvatskoj koji kroz uspostavu Urbanog centra pristupa revitalizaciji povijesne gradske jezgre. Uloga urbanog centra je prikupljanje, formuliranje i promoviranje ideja i scenarija razvoja urbanog središta. U centru će zainteresiranim građanima i investitorima biti dostupni brojni dokumenti i informacije o resursima i potencijalima Šibenika. Kroz integracije s međunarodnom mrežom urbanih centara, prikupljat će se iskustva iz drugih europskih gradova.

U okviru Urbanog centra djelovat će i Urbani inkubator, namijenjen mladim poduzetnicima s područja kreativnih industrija. Inkubator će korisnicima omogućiti poslovanje u potpuno opremljenom zajedničkom radnom prostoru, pogodnom za kreativni rad, sastanke, razmjenu informacija i održavanje prezentacija. Korisnici prostora bit će izabrani na natječaju koji će uslijediti ubrzo nakon otvorenja.

Urbani centar i urbani inkubator otvorio je gradonačelnik Šibenika, dr. Željko Burić. Ispred Ministarstva kulture RH, prisutne je pozdravila i Nevena Tudor Perković, voditeljica Sluzbe za medunarodne kulturne odnose. Stavljanjem u pogon suvremenog 3D printera, dr. Burić je simbolički najavio kakvim će poduzetnicima prostor biti namijenjen, te je istaknuo: „Za potpunu revitalizaciju gradske jezgre, uz razvoj turizma i organizaciju kulturnog života, potrebno je poticati i otvaranje novih radnih mjesta. Arhitekti, dizajneri, informatičari i drugi mladi, poduzetni i kreativni ljudi u Urbanom inkubatoru će pronaći idealne uvjete za zajednički rad i stvaranje, a svojim prisustvom, idejama i projektima unijet će novi život u povijesnu gradsku jezgru.“

Vrijednost radova na uređenju i opremanju Urbanog centra i inkubatora iznosi oko 300 tisuća kuna, od čega je Grad Šibenik uložio oko 200 tisuća, dok je ostatak financiran sredstvima Ministarstva kulture, te iz projekta JEWEL.

Projekt JEWEL (Joint Easily Wafted East Laboratory Model) sufinancira Europska unija u okviru programa Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu. Ukupna vrijednost projekta je 1.962.272,24€. Vrijednost dijela projekta kojeg provodi Grad Šibenik je 227.739,00 €, od čega EU sufinancira 193.578,15€ (85%). Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju partneri iz Italije, Grčke, Albanije, Bugarske i Rumunjske.

  Objavljeno: 03.10.2014, 11:33h