Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Šibeniku puštena u pogon prva punionica za električna vozila

U Šibeniku puštena u pogon prva punionica za električna vozila

 

 

U Šibeniku je danas, uz prisustvo gradonačelnika Željka Burića, župana Šibensko-kninske županije Gorana Pauka i ravnatelja Tehničke škole Josipa Belamarića, otvorena prva punionica za električna vozila u našem gradu, ali i županiji. Vlasnici vozila na ovakav pogon od danas će ih moći puniti na parkingu škole u Vukovarskoj ulici. Šibenik se tako pridružio gradovima poput Zagreba, Vukovara i Koprivnice koji svojim građanima i gostima nudi ovakvu mogućnost, a sve zahvaljujući šibenskoj pameti i projektu koji je realiziran od strane zaposlenika Tehničke škole.

„Iznimno mi je drago što prisustvujem jednoj ovakvoj priči obnovljivih izvora energije upravo  zato što u Šibeniku u jesen kreće prvi sveučilišni studij i to onaj  energetske učinkovitosti, a već 2016. ćemo imati druga dva studija koja proučavaju ovo područje. Vi, kao naša djeca s interesima u tehničkim znanostima imat ćete tako mogućnost studiranja u vlastitom gradu,“ započeo je gradonačelnik Burić  obraćanje okupljenima, čiju su većinu činili učenici šibenske Tehničke škole. Podsjetio je i da će grad ove godine dobiti punjač za elektroautomobile na lokaciji gradskog autobusnog kolodvora. „Grad Šibenik je u velikom projektu koji u jednom svom dijelu predviđa i oslanjanje javnog prijevoza na autobuse s pogonom na struju. Šibenik se više ne osvrće na prošlost označenu s teškom industrijom, već ima ambiciju postati jedan moderni zeleni e-grad i sve ovo što se danas ovdje događa govori upravo o tome“, zaključio je Burić.

Zadovoljstvo Gradske uprave s tim je veće ako se zna da je Grad Šibenik u proteklih godinu i pol uložio puno truda u razvoj projekata vezanih za ekologiju i zelene energije. Proteklog tjedna tako je objavljen natječaj za gradnju i smještaj uređaja i građevina obnovljivih izvora energije na biomasu na području Gospodarske zone „Podi“. Postrojenje za biomasu na ekološki će način zbrinjavati maslinovu kominu te je prerađivati u struju koju će potom prodavati HEP-u. Šibenik je također prošlog ljeta postao prvi dalmatinski grad sa sustavom javnih bicikala, zasnovanom na ekonomski i ekološki održivom sustavu mobilnosti koji pomaže u smanjenju prometnih gužvi i pridonosi zaštiti okoliša.

Na svečanosti su se nalazila i tri od pet automobila marke Tesla koliko ih ima u Hrvatskoj, a župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk simboličkim je pritiskom na tipku na punjaču  i napajanjem jednog od njih pustio punionicu u pogon. „Drago mi je što upravo ovdje, u gradu Šibeniku, razvijamo svijest o zelenoj energiji te se nadam, zajedno s gradonačelnikom, kako ćemo jednog dana i mi voziti jedan od automobila na elektropogon,“ izjavio je Pauk.

Ravnatelj Tehničke škole Josip Belamarić zahvalio se i predstavnicima tvrtke Dukati komponente iz Ludbrega koji su sudjelovali u izradi punionice. „Od početka smo se uključili u rad na obnovljivim izvorima energije i prvi smo od svih škola u Hrvatskoj uveli predmet koji se bavi ovom temom. U suradnji s Obrtničko-industrijskom školom, županijskom Razvojnom agencijom i UNDP-om započeli smo i projekt „Energetski kutak“ koji će pomoći u daljnjoj edukaciji učenika o obnovljivim vrstama energije“, istaknuo je Belamarić.

Puštanju u pogon punionice sa svojim automobilom Tesla prisustvovao je i poznati hrvatski poduzetnik i jedan od glavnih zagovornika ovakve vrste prijevoza Saša Cvetojević. 

  Objavljeno: 09.03.2015, 13:52h