Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U sklopu Dana europske baštine

U sklopu Dana europske baštine

 

 

Sutra,25. rujna u  19 sati u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića u sklopu Dana europske kulturne baštine bit će održano predavanje pod nazivom "Obnova krstionice katedrale sv. Jakova". Predavač je Miroslav Škugor, a organizatori su  Ministarstvo kulture i Konzervatorski odjel u Šibeniku. 

Svakog rujna, u zemljama članicama, održava se manifestacija pod nazivom  „Dani europske baštine“, koja je utemeljena od strane Vijeća Europe uz podršku Europske zajednice. Povod za osnivanje ovakve manifestacije bio je projekt pod nazivom  „Otvoreni dani kulturnih spomenika“ koji je prvi puta održan u Francuskoj 1984. godine sa ciljem da se širokoj publici prikažu spomenici koji im nisu dostupni tijekom godine.

Vijeće Europe je preuzelo osnovnu ideju tog projekta, proširivši je na ideju o međusobnom zbližavanju stanovnika starog kontinenta, kroz bolje razumijevanje vlastitog prirodnog i kulturnog nasljeđa. Zemlje članice Europske unije i zemlje u statusu pristupanja, kao što je Republika Hrvatska, uključivanjem u „Dane europske baštine“ potvrđuju svoju pripadnost zajedničkom europskom kulturnom, socijalnom, političkom i ekonomskom identitetu kroz osobitost svake pojedinačne nacionalne baštine.

Hrvatska se u obilježavanje „Dana europske baštine“ uključila 1995. Godine promovirajući nacionalno prirodno i kulturno nasljeđe kao dio zajedničke baštine naroda Europe. Ove godine Dani europske baštine traju od 21. rujna do 07. listopada.

  Objavljeno: 24.09.2012, 08:27h