Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U „Solarisovom“ Amadria parku otvoren 4. Hrvatski ruralni parlament i 19. Mediteranski sajam zdrave prehrane

U „Solarisovom“ Amadria parku otvoren 4. Hrvatski ruralni parlament i 19. Mediteranski sajam zdrave prehrane

 

 

U Amadria parku – Hotelu Ivan danas je svečano otvoren  4. Hrvatski ruralni parlament u organizaciji Hrvatske mreže za ruralni razvoj, Ministarstva poljoprivrede, Mediteranskog sajma i suorganizaciji LEADER mreže Hrvatske, te pokroviteljstvo Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora. Uz Vericu Mušić, upraviteljicu Hrvatske mreže za ruralni razvoj, Mariju Vučković, ministricu poljoprivrede i Dešu Sršen, zamjenicu šefa kabineta potpredsjednice Europske komisije Dubravke Šuice koje su se obratile on-line, prisutne su pozdravili i Marijana Petir, saborska zastupnica, Ognjen Vukmirović, zamjenik šibensko-kninskog župana te u ime grada domaćina Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

- Upravo skupovima poput ovog ističe se važnost aktualne strategije proizvodnje i dostupnosti zdrave te hrane proizvedene na održiv način, učvršćuje položaj proizvođača i poljoprivrednika u našem društvu te opstanak na tržištu. Stoga svim sudionicima 4. Hrvatskog ruralnog parlamenta želim uspješan i plodonosan rad u osmišljavanju i provedbi politike ruralnog razvoja – poručio je Mileta.

Na trodnevnoj manifestaciji koja je okupila predstavnike Hrvatskog sabora, Hrvatske gospodarske komore, LAG-ova te sveučilišnog, znanstvenog, kulturnog i gospodarskog života bit će riječi o CLLD u integriranom teritorijalnom razvoju RH,   društvenom poduzetništvu u ruralnim područjima,   inovacijama i inovativnom pristupu u razvoju poljoprivrede, lokalnim zajednicama kao instrumentu tranzicije u svijetlu klimatskih promjena, oznakama kvalitete proizvoda i sl.   dok će se na tematskoj sjednici Odbora za poljoprivredu raspravljati o Strategiji „od polja do stola“ i kratkim lancima opskrbe hranom. Drugog dana skupa organizirat će se panel rasprava  „Dugoročna vizija za ruralna područja Europske unije i Republike Hrvatske, Ruralni pakt i Europski akcijski plan za ruralna područja“, odnosno   razgovor s predstavnicima Vlade, Sabora, ministarstava, zastupnicima u Europskom parlamentu, članovima i predstavnicima međunarodnih mreža. U sklopu programa održat će se i  predavanje Hrvatske banke za obnovu i razvitak  na temu osiguravanja likvidnosti poduzetnika ugroženih COVID-19 pandemijom putem dostupnih kreditnih linija te tematske terenske radionice  o ulozi regionalnih koordinatora i lokalnih akcijskih grupa u integriranom teritorijalnom razvoju RH  (2021-2027) , pametnim selima- alatu inovativnog pristupa jačanju otpornosti ruralnih zajednica   te zelenoj i digitalnoj tranziciji Hrvatske poljoprivrede 2030. 

Neposredno nakon svečanog otvorenja 4. Hrvatskog ruralnog parlamenta, uz nastup impresivnih članova KUD-a „Sv. Juraj Osojnik“ te domaćeg Ansambla „Bonaca“,  otvoren je i 19. Mediteranski sajam  zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva čija je glavna zadaća, kako je istaknuo njegov voditelj Vedran Kraljević, kontinuirano praćenje trendova kao i stvaranje pozitivne poduzetničke klime, posebno za male i srednje poduzetnike i obrtnike.

- Sajam svojim aktivnostima uz izlagače i stručnjake nastoji predstaviti ekološke, zelene i tradicijske proizvode iz Hrvatske i susjednih mediteranskih zemalja kako bi se potaknuo razvoj obiteljskih gospodarstava u smjeru ekološke poljoprivredne proizvodnje – rekao je, uz ostalo Kraljević, pozvavši Šibenčane da pohode Sajam i kupe jedinstvene domaće proizvode.  

  Objavljeno: 25.11.2021, 15:36h