Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Solarisu započela radionica "Utvrđeni gradovi, otvorena društva"

U Solarisu započela radionica "Utvrđeni gradovi, otvorena društva"

 

 

Dvodnevna radionica “Utvrđeni gradovi, otvorena društva” Regionalne mreže za upravljanje povijesnim zidinama i utvrdama u dobrima urbane svjetske baštine u  Europi otvorena je danas u hotelu Ivan u Solarisu. Organizator radionice je Regionalni ured UNESCO-a za znanost i kulturu u Europi u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Hrvatskim povjerenstvom za UNESCO i Šibensko-kninskom županijom.

 

“Grad Šibenik je postao inovator u polju interaktivne prezentacije kulturno-povijesnih sadržaja, koju smo započeli s Tvrđavom sv. Mihovila, a postali nacionalno i europski prepoznatljivi s nagrađenim digitalnim sadržajima Tvrđave Barone. U tijeku je revitalizacije i treće tvrđave – sv. Ivana, također uz pomoć europskih fondova, koja će ne sumnjamo nakon obnove postati i treći šibenski uspjeh.  Spoj prošlosti i budućnosti nastavljamo graditi i realizacijom projekta elevatora koji će spojiti tvrđavu sv. Mihovila s najstarijom gradskom četvrti Dolac. Malo koji grad može se pohvaliti fortifikacijskim sustavom kakvog Šibenik ima, a mi ćemo nastaviti vrednovati to neosporno bogatstvo te ga u suradnji sa svim relevantnim stručnjacima, s ponosom prezentirati svijetu.”, kazao je gradonačelnik Željko Burić prilikom otvorenja.


 Uz gradonačelnika Grada Šibenika sudionicima radionice prigodnim riječima obratili su se šibensko-kninski župan Goran Pauk, glavni konzervator za nepokretnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture Tomislav Petrinec te predstavnica UNESCO-ova Regionalnog  ureda za znanost i kulturu Veronique Dauge.


Radionica je usmjerena na unaprjeđenje znanja i razumijevanja sudionika u pogledu pristupa Povijesnom urbanom krajoliku (PUK), čime se promiče njegova provedba. Konkretno, pažnja će biti posvećena specifičnostima primjene PUK-a u dobrima svjetske baštine u kojima su značajno prisutne povijesne zidine, utvrde i utvrđeni urbani prostori.


Radionica okuplja oko 50-ak sudionika iz 14 europskih zemalja, predstavnike gradskih vlasti utvrđenih gradova Republike Hrvatske, stručnjake iz područja kulture i zaštite kulturne baštine, nositelje katedre UNESCO-a u području urbanog očuvanja i obnove te druge nacionalne i međunarodne stručnjake povezane s istom temom.


Sudionici radionice sutra će obići tvrđavu sv. Nikole, tvrđavu sv. Mihovila, katedralu sv. Jakova i staru gradsku jezgru grada Šibenika.

  Objavljeno: 05.03.2018, 11:47h