Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U srijedu deveto izdanje manifestacije „Light is life“ u Šibeniku

U srijedu deveto izdanje manifestacije „Light is life“ u Šibeniku

 

 

Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika i ove godine obilježavaju 28. kolovoza, dan kad su 1895. godine Šibenčani dobili javnu rasvjetu na izmjeničnu struju. Program devete po redu manifestacije „Light is Life“, koja počinje u srijedu u 20.20 sati, danas su na konferenciji za medije predstavili zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta, direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole i autor projekta Zoran Lučić Luca.

- Grad Šibenik je grad bogate povijesti i kulturno-povijesne baštine. Kroz ovo razdoblje, svjedoci su i turisti i građani, kako obnavljamo objekte, zgrade te ih revitaliziramo i čuvamo od propadanja. Isto tako, Šibenik ima bogat broj osoba u svojoj povijesti koje su na neki način zadužile Šibenik i Šibenčane, Hrvatsku pa i Europu te su poznati i u svjetskim razmjerima. Takvim ljudima se daju imena ulica, objekata i sjetimo ih se u određenim prigodama. Radimo manifestacije gdje njihovu baštinu čuvamo od propadanja. Postoje i važni datumi unutar šibenske povijesti, koji trebaju biti sačuvani od zaborava, a jedan od tih je upravo 28. kolovoza. To je dan kada je Šibenik postao prvi grad na svijetu s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju. Po deveti put Grad Šibenik, Turistička zajednica grada Šibenika i Zoran Lucić Luca, kao idejni autor cijele priče, organiziraju manifestaciju 'Light is life', da se taj datum ne zaboravi. Grad Šibenik u svom proračunu ovaj događaj financira sa 11.000 eura - kazao je Mileta.

Manifestacijom „Light is life“ se želi podsjetiti na ulogu i značaj svjetla i struje za Šibenik, ali i cijelo čovječanstvo. Karađole je istaknuo kako je riječ o događaju koji je prešao lokalne okvire.

- Na datum 28. kolovoza, obilježava se i Dan HEP-a, što znači da je riječ o najvažnijem danu u hrvatskoj povijesti što se tiče energetike. Šibenik je već postao prepoznatljiv po ovoj manifestaciji te je zahvaljujući Nikoli Tesli i izmjeničnoj struji prije dvije godine ušao u Nikola Tesla mrežu svih gradova i mjesta u kojima je on djelovao kroz svoj život. U sklopu te mreže, ovogodišnju manifestaciju "Light is Life",  večeras u 21 sat u Kući umjetnosti Arsen, otvara predstava - performans "Tesla - puni krug", autorskog tima Petra Radin i Mario Kovač, u produkciji Kazališta Tvornica Lutaka. Ulaz na predstavu je besplatan - najavio je Karađole. 

Performans će biti svojevrsni vremeplov kroz Teslin život i podsjetnik na ključna mjesta njegova stvaranja s naglaskom na neortodoksne procese razmišljanja po kojima se odvajao od većine znanstvene zajednice.

Autor manifestacije Zoran Lučić Luca naveo je da se programom pokušava prenijeti poruka, ali i upozoriti na odnos potrošnje energije i same prirode.

- Program počinje u 20.20 sati, kao i kada je prije 129 godina upaljena prva javna rasvjeta. Na plutajućoj bini nastupit će od 21 sat šibenski Big Band, a nakon njih imat ćemo DJ performans s velikom Teslinom zavojnicom. Plesni teatar Sjene izvest će ples sjena na terasi bivšeg hotela Krka, ali nećemo puno dalje otkrivati. U gradu će biti, kao i prethodnih godina, postavljene instalacije, a ove godine poseban naglasak će biti i na osvjetljenju stabala – zaključio je Lučić Luca.

Od 20 sati šibenska riva će biti zatvorena za promet.

  Objavljeno: 27.08.2024, 11:58h