Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U ukusnoj marendi, dobroj kapljici i pismi uživali brojni Šibenčani i gosti

U ukusnoj marendi, dobroj kapljici i pismi uživali brojni Šibenčani i gosti

 

 

U subotu se na Maloj loži tražila marenda „više“, za što su zaslužni naši poznati ugostitelji konoba Pelegrini i bistro Visiani. Uz bok su im stajali i lokalni vinari: Vinoplod Šibenik, Testament, Baraka i Rak. Cijelu priču su dodatno „začinili“ članovi Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik zanimljivim gastro igrokazom, a Malom ložom se orila i dalmatinska pisma u izvedbi klape Sebenico te DJ Milana Živkovića koji nas je prisjetio kakvu su glazbu slušali naši stari. Zabavno je bilo i djeci koja su uživala na mini slastičarskoj radionici, a neki su naučili i osnove izvedbe tradicionalne šibenske kape. Događaj nikako nije mogao proći bez lokalnih OPG-ova koji su prodavali svoje proizvode.

Prošlog vikenda smo se prisjetili najvažnijeg obroka naših starih – marende, koja je opet revitalizirana, zahvaljujući novom projektu Taste like... MARENDA. Šibenskom starom gradskom jezgrom se širio miris ukusne spize, ali i zvuk dobre pisme po kojoj smo nadaleko poznati.

Konoba Pelegrini je pripremala ukusnu teletinu s bižima, marendu koju inače spremaju četvrtkom za svoj personal. Bistro Visiani je spravio riblji menu – brudet od morskog pasa, morske mačke i morskog goluba na tradicionalan način. Uz ova ukusna jela savršeno su se sljubila i vrhunska vina Vinoplod Vinarije Šibenik, Vinarije Testament, Vinarije Rak te Vinarije Baraka. Brojne prisutne sugrađane, ali i strane posjetitelje raspjevala je klapa Sebenico, a staru šibensku i dalmatinsku glazbu puštao je DJ Milan Živković. Ovaj pitoreskni šibenski trg su svojim domaćim proizvodima dodatno uljepšali i  OPG Palinić, OPG Juron te Anka Đidara.

Na prvoj Taste like... marendi sudionici radionice koju je vodila Zvonimira Krvaviva su imali priliku naučiti osnove izrade tradicionalne šibenske kape, a bio je organiziran i program za naše najmlađe koji su pod vodstvom Martine Ristić Stipandžije naučili pripremati favete, odnosno bobiće - tradicionalne dalmatinske keksiće od mendule i cukra te frigane jabuke u kapatoju.

Prekrasna je bila atmosfera na Maloj loži, koja je bila dekorirana u starinskom štihu pa ste tamo mogli uočiti stari kar, damižane, bačve, konope, mriže, masline, tavaje i druge tradicionalne rekvizite.

Ovo je prva od šest marendi koja vas očekuje u sklopu novog projekta Taste like... marenda. Iduća na rasporedu je 2. lipnja u Rogoznici, a nakon toga ćemo se družiti u Kistanjama, Kninu, Betini i Vodicama.

  Objavljeno: 06.05.2024, 14:33h