Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

U Zagrebu započela dvodnevna konferencija o kulturi u Jugoistočnoj Europi

 U Zagrebu započela dvodnevna konferencija o kulturi u Jugoistočnoj Europi

 

 

Jučer, 03. lipnja ,u Muzeju Mimara u Zagrebu je započela konferencija Kulturna raznolikost, civilno društvo i međunarodna kulturna suradnja u Jugoistočnoj Europi. Ovu dvodnevnu konferenciju zajedno organiziraju Culturelink/Institut za razvoj i međunarodne odnose  i Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo u suradnji s Unescovim Regionalnim uredom za znanost i kulturu u Europi (Venecija). Četiri osnovne teme konferencije su:  1. integriranje kulturne raznolikosti u politike održivog razvoja, 2. promicanje kulturnih politika, 3. jačanje raznolikosti kulturnih izraza, i 4. mobilnost i angažman civilnog društva.

Na jučer održanom okruglom stolu o kulturnoj politici, razmjeni, analizi, objavljivanju i širenju informacija, te o podizanju javne svijesti sudjelovao je i Šibenčanin dr. sc. Paško Bilić u suradnji s kolegicom s Instituta za razvoj i međunarodne odnose Ninom Obuljen Koržinek.

 

Cilj je konferencije razmotriti i analizirati kulturnu raznolikost kao glavni izazov u 21. stoljeću. Integriranje kulturne raznolikosti u široki krug javnih politika, ne samo kulturnih, daje novi poticaj međunarodnoj zajednici u ostvarivanju fundamentalnih ciljeva – izgradnji mira i razvoju, sprečavanju sukoba, demokraciji i ljudskim pravima. Kulturna raznolikost izvor je kreativnosti i inovacija za razvoj. Unescova  Konvencija o zaštiti i promicanju raznolikosti kulturnih izraza, koju su prihvatile zemlje-članice Unescoa 2005. godine, bit će u središtu programa. Konvencija zagovara promjene u međunarodnoj suradnji koje će pridonijeti prevladavanju razvojnog jaza i smanjivanju zavisnosti u svijetu, odnosno stvaranju razvojnog partnerstva. Osobiti naglasak bit će na njenoj provedbi i doprinosu uspostavljanju inovativnih pristupa međunarodnoj suradnji.

 

Konferencija završava danas, 04. lipnja u 17 sati. 

  Objavljeno: 04.06.2013, 09:02h