Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Udruga Bijeli krug Hrvatske održala tribinu za pomoć žrtvama nasilja

Udruga Bijeli krug Hrvatske održala tribinu za pomoć žrtvama nasilja

 

 

Udruga za pomoć žrtvama nasilja Bijeli krug Hrvatske iz Splita danas je u Gradskoj knjižnici održala  javnu tribinu posvećenu žrtvama nasilja na kojoj su sudjelovali predstavnici Udruge Bijeli krug Hrvatske, zamjenik gradonačelnika Nikica Penđer sa suradnicima, predstavnici Šibensko-kninske županije, te predstavnici institucija i udruga s područja grada koje se svojim djelatnostima naslanjaju na ovu tematiku.

Ključne teme koje su predstavljene u sklopu tribine bile su prije svega način funkcioniranja sustava prilikom postupanja sa žrtvama, informiranje žrtava o vlastitim pravima, te načinu funkcioniranja kazneno-pravnog i ukupnog sustava pomoći i podrške žrtvama.

Posebno je naglašeno da Republika Hrvatska, kao i ostale države članice EU, ima obvezu do 16.studenog 2015. godine prenijeti Direktivu o žrtvama u svoje nacionalno zakonodavstvo.

Inače, cilj udruge Bijeli krug Hrvatske jest promovirati prava žrtava, aktivno sudjelovanje u postupku i pristup informacijama, te potaknuti suradnju između državnih i nedržavnih organizacija kako bi se iskoristio postojeći kapacitet pružatelja pomoći žrtvama.

Tribina je predviđena kao dio projektnih aktivnosti "Referentnog centra za procjenu potreba žrtava kaznenih djela i prekršaja" kojem je cilj povećati razinu informiranosti o pravima žrtava, kao i načinu funkcioniranja sustava pomoći i podrške žrtvama, a ujedno i senzibilizirati javnost o problemu nasilja u društvu. 

Projekt je uspješno krenuo iz Splitsko-dalmatinske županije, a ovim predstavljanjem u Šibeniku nastavljena je dobra praksa kojom se želi ove aktivnosti proširiti i na sve četiri dalmatinske županije.

Kao jedan od načina informiranja građana o pravima koja su žrtvama osigurana, od prijave nasilja policiji pa sve do sudskog epiloga, BKH su izdali i brošuru "Vodič za žrtve" koju možete pogledati na sljedećem linku: http://www.scribd.com/doc/268658270/Vodi%C4%8D-za-%C5%BErtve

 

  

  Objavljeno: 30.10.2015, 12:01h