Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilić posjetio gradonačelnika Željka Burića i župana Gorana Pauka

Ukrajinski veleposlanik Vasilj Kirilić posjetio gradonačelnika Željka Burića i župana Gorana Pauka

 

 

NJ.E. Vasilja Kirilića, izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Ukrajine u Republici Hrvatskoj danas su primili Željko Burić, gradonačelnik Šibenika i Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije. Na susretu u uredu šibenskog gradonačelnika  razgovaralo se o brojnim poveznicama  Hrvatske i Ukrajine, povijesnom putu te provjerenom prijateljstvu dvaju naroda. Veleposlanik Kirilić  je biranim riječima progovorio o vlastitoj istinskoj ljubavi i poštovanju prema Hrvatskoj,  zahvalio domaćinima na srdačnom prijemu i gostoprimstvu te iskazao zanimanje za gospodarskim prilikama, poduzetničkoj klimi i turističkim rezultatima Šibenika i Županije te modelima suradnje s Europskom unijom, osobito u aspektu financiranja programa i projekata. 

Župan Goran Pauk  Njegovu Ekselenciju je  s pozicije čelnog čovjeka jedinice regionalne samouprave, ali i u ulozi predsjednika Hrvatske zajednice županija upoznao s procesom reindustrijalizacije šireg šibenskog područja te značaju Europskih fondova u financiranju i realizaciji brojnih strateških projekata dodavši kako se u gradove i općine Šibensko-kninske županije „slilo“ oko milijardu i 700 milijuna europskih kuna, od čega je više od polovice te svote povukao grad Šibenik za svoje investicije. Ključna je u toj priči, istaknuo je, kvaliteta pripreme projekta te dobra komunikacijska strategija.  Pauk se u svom obraćanju založio  za uspostavu suradnje s Ukrajinom na svim, a osobito na području gospodarstva i poduzetništva.  

Gradonačelnik Burić, pak, gostu je predstavio put grada Šibenika od prijeratnog gospodarskog centra baziranog na teškoj industriji, u sredinu koja se nakon rata i uništenja industrijskih pogona premetnula u turistički biser Jadrana. Ipak, turizam je, dodao je, u posljednjih 6-7 godina poslužio kao premosnica kojom je grad uspio ući u fazu europske renesanse priskrbivši si  sredstva Europskih fondova za sve što mu je potrebno – od uređenja tvrđava i kulturno-povijesnih spomenika do ulaganja u znanost, školstvo, poduzetništvo i infrastrukturu. Da je tomu tako svjedoče i brojke. Šibenski gradski proračun „težio“ je prije sedam godina 160 milijuna kuna, a prijedlog za ovogodišnji, prije nastupa epidemiološke krize bio je 420 milijuna kuna. Sve ključne investicije, rezimirao je šibenski gradonačelnik, ostvarene su europskim novcem, a takav put želimo i Ukrajini.   


Ukrajinski veleposlanik  je na kraju susreta inicirao razmjenu kontakata i uspostavu gospodarske suradnje između Šibenika i Šibensko-kninske županije i pojedinih ukrajinskih gradova i regija te, izrazio  želju za suradnjom na području kulture i područjem on-line obuke budućih ukrajinskih stručnjaka za EU fondove. 

 

 

  Objavljeno: 06.08.2020, 13:34h