Službene stranice Grada Šibenika
A Podcrtaj linkove  
Grad Šibenik službene stranice

šibenik.hr

Idi na naslovnicu
Otvori sitemap
Zatvori sitemap
SLUŽBENE STRANICE
GRADA ŠIBENIKA

Uspješan kraj prvog Hackathona u gradu: Ekipa EMM osvojila 10 tisuća kuna

Uspješan kraj prvog Hackathona u gradu: Ekipa EMM osvojila 10 tisuća kuna

 

 

Ovog vikenda u Trokutu je bilo dinamično. Održan je prvi Hackathon u Šibensko-kninskoj županiji na kojemu je 9 timova više od 24 sata predstavljalo svoje viđenje Šibenika i njegove integrirane mobilnosti.

Hackathon je, podsjetimo,  maratonsko natjecanje u kojem su timovi radili na inovativnim IT, odnosno digitalnim rješenjima prema zadanoj i odabranoj temi. U konkretnom slučaju, radilo se o unaprijeđenju mobilnosti u gradu Šibeniku.
 
Nakon 24 sata intenzivnog rada, suza i smijeha, stručni žiri (u sastavu: Miro Tesla,  suvlasnik "Mirea" i majstorski šahist, Frane Urem, prodekan Veleučilišta u Šibeniku i Ante Burazer, full-stack developer) je odabrao najbolje od najboljih.  Bodovana je  inovativnost, strateško razmišljanje, praktična provedba i sama prezentacija.

Prvo mjesto i novčanu nagradu od 10 tisuća kuna osvojili su Petar Stojnić, Noa Vlahov, Luka Relja, Marko Dabro i Luka Štrkalj, članovi tima EMM. Sjajni i kreativni dečki su, kažu organizatori Hackhatona,  ponudili konkretna rješenja za koja su sigurni da će promijeniti budućnost načina na koji se percipira mobilnost.

"Njihova razna logična i izvediva rješenja su oduševila ne samo žiri- već i publiku koja ih je nagradila velikim pljeskom. Neka od rješenja koja su ponudili, a koja su nam posebno zapela za oko su paljenje senzora na pješačkim prijelazima, rješenje putem modernih ultrazvučnih senzora na semaforima za mrtvi kut, LED osvijetljene oko prometnih ogledala, a to su samo hardverska rješenja. Njihova kreativnost i način razmišljanja nadilaze trenutne mogućnosti tehnologije te jedva čekamo što će sve smisliti kada će njihov um moći pratiti i tehnologija" - poručuju iz Trokuta.

Drugo mjesto,  rješenje kojem je pripala novčana nagrada od 5.000  kuna - djelo je tima  "Podmetalo". Sa svojim projektom „Đirada“ Ana Marasović, Toma Karađole, Domagoj Babić i Ante Skelin - članovi tima "Podmetalo",  povezali su infrastrukturu prometnih točaka s korisnicima.

Projekt nazvan „Šibi – navigacijska i transportna platforma“  tima "Bipsići", pak,  osvojio je treće mjesto i nagradu od 3.000 kuna. "Bipsići" Daniel Batinić, Tino Jurlin, Lucija Roško i Mario Halužan predstavili su svog interaktivnog asistenta u prometu koji je personaliziran za organizaciju transporta putem preciznog znanja prometne karte.
 
Iz Trokuta poručuju kako im je ovo tek prvi od mnogih Hackathona koje planiraju organizirati u budućnosti.

„Drago nam je da su,  kako mladi srednjoškolci -  tako i iskusni IT-evci prepoznali ovaj događaj i moram priznati da se, baš kao cijeli tim, i mi interno veselimo sljedećem. Promatrati razvoj i razvijanje ideje u nešto realno i opipljivo je zaista odlično iskustvo i možemo reći sa sigurnošću da će sljedeći Hackathon biti još dinamičniji jer se ovime još jednom potvrdilo koliko potencijala Grad Šibenik ima u mladima“ - kazala je Diana Mudrinić, direktorica Trokuta.

Podsjetimo, zahvaljujući sredstvima iz projekta „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika- povećanje broja putnika javnom gradskom prijevozu“ već je sagrađena podzemna garaža i logistički centar na Poljani sa 256 parkirnih mjesta, grad će dobiti i 11 novih niskopodnih autobusa te 17 novih autobusnih stajališta opremljenih info displejima. Projekt operativno provode poduzeće Gradski parking d.o.o sa Gradom Šibenikom kao partnerom. Financiran je iz Operativnog fonda konkurentnost i kohezija EU. Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.847.705,83 kuna, a iz Kohezijskog fonda EU sufinancirat će se  73.801.381,09 kuna.

 

  Objavljeno: 06.12.2021, 12:52h